Ve stínu kakaa

Vlaďka Kučerová

S předvánočním číslem jsme se chtěli trochu přiblížit tradičních sezónním surovinám jako je například cukr, máslo nebo ořechy, ale také kakao. Zvolili jsme proto chléb. Že apríl teprve bude, víme, ale my si z vás opravdu nestřílíme. Jen zároveň poukazujeme na paradox a krásu českého názvosloví, které udělalo z tohoto konkurenta kakaa vlastně chléb. Nejednu se však o ledajaký chléb. Je to rovnou chléb svatojánský. Nicméně znát ho můžeme také pod názvem karob.

A kde se vzala spojitost mezi Vánocemi, kakaem a karobem? Pro ty, kteří nevědí: karob se nejčastěji přirovnává ke kakau. Vzhledem, ale i užitím je téměř identický, liší se primárně v nutričních hodnotách, přičemž karob je několikanásobně sladší než klasické kakao. Má méně tuku a je trochu chudší na minerály, zároveň však neobsahuje kofein a naše trávení díky němu bude lehčí. Porovnávat, jestli se nutričně více vyplatí kakao, nebo karob, je těžké, obě dvě komodity si najdou svoje zaryté zastánce, ale i odpůrce

Geograficky karob pochází ze stálezeleného stromu rohovníku obecného, který se vysazuje hlavně v subtropech. Daří se mu proto v oblasti Středozemního moře a například na Maltě ho znají velmi dobře. A jak konkrétně vypadá? Rohovník na sobě nese lusky, které připomínají fazole. Čím déle se nechají na stromě a na slunci sušit, tím tmavší budou. Při dosažení správného čokoádového odstínu se lusky očistí a jádra se následně rozemelou na jemný prášek připomínající kakao, v tomto případě karob. A proč se karobu říká svatojánský chléb? Svůj druhý známý název karob získal díky legendě o svatém Janu Křtiteli, který se při pouti pouští živil mimo jiné plody rohovníku obecného. Jedl ho dennodenně, prostě jako chléb.

Průmslový favorit

Jak už jsme naznačili na začátku, karob je oblíbený při tvorbě čehokoli, kam se běžně dává kakao. Na mysl mohou přijít nejrůznější sušenky, polevy, nápoje sušené i tekuté, ale také samotná čokoláda. Seženete dokonce i karobovou pomazánku à la nutella. Na produkty s karobem nejčastěji natrefíte v obchodech se zdravou výživou.

Využívá se také hojně v průmyslových potravinách, avšak tam lze najít spíše příbuzný karubin, který se narozdíl od karobu získává jen ze slupek lusků. S karubinem se potom můžete setkat v nejrůznějších produktech, od bonbónů přes sušenky až po žervé, kde je užitečný hlavně díky svojí vlastnosti zahušťovat. Kromě pojmenování karubin ho na obalech můžete objevit také pod označením E410. Přestože je veden jako „éčko“, nemusíte se bát, že by byl škodlivý.

Šedá myška

Najít karob v restauraci někdy připomíná hledání jehly v kupce sena. I když existuje tolik podniků, těch, kteří by s ním pracovali, je pomálu. Ono se není asi čemu divit: když si můžete vybrat mezi kakaem a karobem a víte, o co se jedná, s největší pravděpodobností si vyberete kakao. Více lidí ho zná, má větší prodejnost. Na druhou stranu je ale škoda, že karob žije ve stínu kakaa a je proti němu takovou šedou myškou.

A kam ho jít ochutnat? V České republice to nejčastěji budou různé veganské a vegetariánské restaurace. Za zmínku třeba stojí pražská Gov inda či restaurace Podolka, v níž se nebojí experimentovat s dezerty. Kdysi tam nabízeli právě karobový dortík na ovesném korpusu a letos můžete ochutnat zase avokádové créme brulée.

V zahraničí je situace opět trochu jiná. Na karobu si můžete pochutnat třeba i v michelinské restauraci. Konkrétně je řeč o podniku Eleven Madison Park, kde v lednu servírovali čokoládovo-karobovou zmrzlinu. Pokud se vám nechce tak daleko, vyrazit můžete také do Španělska, a opět do michelinské restaurace, tentokrát však myslíme Arzak. Objevit karobový drink na barovém menu už bude trochu těžší. Na internetu najdete víc inspirace na domácí přípravu než na tipy, v jakém podniku si jej dát. Přesto věříme, že situace není ztracená, ale opět jen nevidíme do všech podniků. Třeba právě letos to bude poprvé, kdy se karob začne objevovat na nápojových menu, kdo ví. Pokud byste rádi karob zkusili alespoň v domácích podmínkách, nebojte se pracovat s kávou, ovocem a kořením. Ostatně karob funguje a chutná obdobně jako kakao, takže mu budou svědčit stejné kombinace.

Vyhlídka na lepší časy

Na gastronomii je krásné, že jde o živý organismus. Proto je dost možné, že karob za pár let bude mnohem zajímavější a více žádoucí surovinou než dnes. Vliv na to může mít například ekonomická a hlavně ekologická situace. Planeta je každoročně teplejším místem pro život a kakao snadno podléhá různým nemocem. Svoje důvody k tomu mají také ekonomové a specialisté na předpověď budoucnosti, kteří se v roce 2019 domnívali, že karob spolu s cizrnou představuje potravinu budoucnosti.

SVATOJÁNSKÝ CHLÉB PODLE PODNIKU KRO BISTRO & BAR

MAI TAI TWIST

25 ml rumu Angostura Reserva

20 ml rumu Veritas infuzovaného trnkami

15 ml Amaretta

7,5 ml sherry Amontillado

15 ml roztoku

kyseliny citronové espuma z výluhu karobu

Ze svatojánského chleba neboli karobu si připravíme výluh. Spo - lu s agarem jej dáme do šlehač - kové láhve a natlakujeme dvěma bombičkami. Všechny ingredience vyjma espumy nadávkujeme do mí - chací sklenice a vymícháme. Ná - sledně necháme koktejl projít mléč - nou klarifikací. Přecedíme přes kávový filtr. Hotový drink nalije - me do koktejlové sklenky a ozdobí - me espumou z výluhu karobu a pra - chem ze svatojánského chleba.

KOŇAKOVÁ ŠPIČKA

PIŠKOT

15  g hladké mouky

12,5  g moučkového cukru

1 vejce

ČOKOLÁDOVÝ KRÉM

75  ml smetany

30  g žloutků

30  g moučkového cukru

50  g čokolády

12,5  g másla

7,5  g polohrubé mouky

NÁPLŇ

150  ml smetany

50  ml vaječného koňaku

75  ml rumu

25  g glukózy

ČOKOLÁDOVÉ CHIPSY

75  g čokolády

25  g svatojánského chleba

1,5  g kardamomu

Začneme piškotem. Žloutky vyšle - háme s cukrem do pěny, poté přidáme 1/3 mouky. Z bílků s trochou cukru vyšleháme pevný sníh. Ten opatrně smícháme se žloutkovou směsí a přidáme zbytek mouky. Už jen jemně promícháme a vypra - cujeme těsto. Rozetřeme na plech a dáme péct do trouby předehřáté na 160 °C, dokud piškot nezrůžoví.

Ingredience na  čokoládový krém smícháme dohromady a dáme do termomixu. Zapneme jej na stupeň 3, nastavíme 100 °C a necháme míchat do zhoustnutí, zhruba 15 minut. Podobně zpracujeme i náplň do špičky. Tu po vyšlehání dáme do zmrzlinových nábojů a zamrazíme. Nakonec připravíme čokoládové chipsy. Čokoládu temperujeme na 52 °C. Přidáme rozdrcený kardamom a přes síto scedíme na plech vyložený pomačkaným pečicím papírem. Posypeme drceným svatojánským chlebem a necháme zatuhnout. Piškot ozdobíme čokoládovým krémem, tak aby vznikla špička s prostorem uprostřed. Volné místo naplníme zmrzlinou z vaječného koňaku. Špičku obložíme čokoládovými chipsy a ještě zasypeme drceným svatojánským chlebem

TENTO ČLÁNEK NAJDETE V ČÍSLE BARLIFE 108. 

S vůní praskajícího dřeva

Udicí nebo nakuřovací pistole, anglicky smoking gun, je další zařízení, které si našlo svoje místo na baru. Původně se používalo pouze v kuchyni, aby dodalo pokrmům nauzenou chuť, aniž byste je museli udit. Dnes lze smoking gun najít na baru, používá se však méně často, než bychom čekali.

Jak si správně vychutnat whisky

Degustaci whisky doprovází řada mýtů a klišé v podobě ledu, špatně zvolené skleničky, nesprávné techniky a dalších. Přestože v řadách gastroprofesionálů tyto omyly již téměř nenajdeme, pojďme si společně připomenout celý proces degustace, jak by měl ideálně probíhat.