Otestovali jsme za vás: kombucha original

Soňa Hanušová

Obliba fermentovaných pokrmů a nápojů je i v letošním roce značná. Zvláště roste zájem o kombuchu, kdy už není třeba se spoléhat jen na vlastní um, ale je možné na trhu sehnat rozmanitou paletu značek. Mezi průkopníky v Česku patří Projekt Kombucha, díky nimž vstoupila do širšího povědomí, přestože na trhu již několik značek existovalo. V současnosti však Projekt Kombucha nabízí pouze ochucené varianty. Abychom byli schopní porovnat jednotlivé vzorky mezi sebou, zaměřili jsme se na produkty Kombucha Original. Jejich složení je tak voda, sladká složka umožňující fermentaci a čaj. A samozřejmě tolik nutné bakterie a kvasinky. Do testu jsme vybrali vzorky s objemem do 0,5 litru, které jsou s ohledem na trvanlivost kombuchy snáze zpracovatelné, ačkoli na trhu se můžete setkat i s dvoulitrovým balením.

ROY Mate Kombucha

Za značkou ROY Kombucha stojí Fabio a Rupert, kterým kombucha tak učarovala, že se rozhodli opustit svou kariéru v digitálním světě a naučit se vyrábět kombuchu. Po mnoha měsících učení se a testování byli konečně připraveni uvést svůj produkt, který vzniká přímo v Berlíně. ROY Mate Kombucha je postavena na tomto jihoamerickém čaji s kouřovým a zemitým aroma. ROY Kombucha je balena ve 100% recyklovatelných plechovkách.

Lehce zakalený a světle žlutý nápoj po nalití do sklenky zapění, perlivost se ovšem rychle vytrácí. Ve vůni je cítit octovost typická pro kombuchu. Na pozadí se pak ukrývají hořce bylinné a travnaté tóny, což může být důsledek maté základu. Chuť je osvěžující a sladkokyselá, konzistentní s vůní. Po kyselejším nástupu se rozvine travnatá chuť a čajový charakter nápoje, v němž je možné cítit i tóny zelených jablek. Výsledkem je příjemně vybalancovaná kombucha, navíc v recyklovatelném obalu, ovšem nikoli znovu uzavíratelném.

Captain Kombucha Original

Značku založili dva Portugalci s československými kořeny Peter a Matus. S kombuchou se seznámili během své návštěvy Ameriky a okamžitě je zaujala. Když přivezli vzorky své rodině, údajně zjistili, že jejich prarodiče kombuchu fermentovali už před 40 lety v bývalém Československu. Rozhodli se proto na rodinnou výrobu navázat, a tak vznikla společnost The Gutsy Captain. Jejich kombucha se se odehrává na portugalském pobřeží ze surovin s bio certifikací.

Kombucha má světle nazelenalou barvu, kterou taktéž může připomínat bílé víno. Nápoj je zakalený s viditelným perlením. Podobně jako u dalších vzorků je vůně ovocně nasládlá, je ale cítit i kvas. Přestože zde se silnější perlení projeví i v chuti, vzorek jinak ničím nevyniká. Chuť je plochá a sladká, přičemž daná sladkost nepůsobí přirozeně. Škoda je také plastového obalu.

Vigo Kombucha Original

Polská značka Vigo Kombucha nabízí dva druhy svých produktů, které se liší délkou fermentace. První z nich je kratší, dvoudenní, delší pak trvá deset dní. Kratší fermentací není chuť výsledného produktu tak intenzivní a najde si příznivce v širším publiku. Jak ostatně zaznívá i na stránkách českého distributora Green Heads: „Nemusíte se bát octové chuti. Každý, kdo naši Kombuchu ochutná, říká to samé: chutná jako limonáda.“ Kromě kratší fermentace tomu jistě napomáhá i náhrada cukru za ovocný extrakt.

Nápoj ukrytý v elegantní lahvičce má sytě žlutou barvou. Po nalití do sklenky jsou patrné velké bublinky. Vůně je jemně nasládlá, ovocná s tóny bílých broskví. Stejně jemná a nasládlá je i chuť, kdy lze opět cítit ovoce a med. Zklamáním je trochu perlení, které se oproti vzhledu v chuti zcela vytrácí. Jak slibuje distributor, ani my bychom vzorek netipovali na kombuchu, ale spíše ovocnou limonádu, která by v tom případě zaujala svým nízkým podílem cukru.

Greenvida

Další, kdo v Americe objevil kombuchu a zamiloval se do ní, jsou dvě mladé Španělky a kamarádky Bea a Nuria. Vždy tušily, že je čeká společný projekt, ale až s Beinou cestou do Kalifornie, kde poprvé ochutnala kombuchu, bylo jasné, v čem bude jejich podnikání spočívat. Následovaly měsíce učení, litry zkažené kombuchy a další návštěvy Kalifornie a výrobců kombuchy. Samotnou výrobu zahájily ve svém rodišti, městě Fregenal de la Sierra. Greenvida neobsahuje nic víc a nic míň než zelený čaj, vodu, cukr a kvasné kultury.

Světle žlutá barva vzorku evokuje tmavší bílé víno. Nápoj se zároveň vyznačuje mírným zakalením a jsou patrné stopy usazenin. Vůně je příjemně nakyslá, ovocná s tóny maracuji a zeleného čaje. Chuť je zpočátku nasládlá a ovocná, ovšem rozvine se přes lehkou kyselost ve výrazně kvasnicovou chuť fermentace. Závěr je pak poněkud sušší a zemitější. Rozhodně se tak jednalo o nejzajímavější vzorek degustace, který příjemně překvapil.

Loklok Originál

První výročí od svého založení slaví v těchto dnech brněnská společnost Loklok, za níž stojí Michal Ďuriník a František Špás. Jejich záměrem bylo vytvořit „rafinované šumivé pití pro dospělé“, které nebude obsahovat alkohol. Vsadili přitom na kombuchu, nápoji z živé kultury, kterému je třeba věnovat péči a pozornost během celého procesu. Jak výrobci uvádí: „Kombucha není limonáda, kde smícháte suroviny a je hotovo.“ Loklok Originál vzniká z odvaru z cejlonského čaje, třtinového cukru a živých kultur kombuchové fermentace.

Kombucha Loklok Originál se ve srovnání s ostatními vzorky vymyká svou průzračností. Barva je tmavě žlutá až dooranžova. Ve vůni je cítit mírná octovost, jež nepůsobí agresivně, a tóny kvašených jablek a cejlonského čaje, který je pro danou kombuchu základem. Zmíněná kyselost se do chuti nepromítá, ta je spíše hořká a kvasnicová. Chuť se nikam dále nerozvíjí, naopak pocit v ústech rychle odezní a nezanechává žádnou dochuť. Více než vzorek samotný nás tak zaujal jeho obal ve skleněné láhvi s jednoduše pojatou etiketou.

JZT Kombucha *OG

Za zkratkou v názvu společnosti JZT Ferments se ukrývají jména zakladatelů: Jirka, Zdenda a Tom. Tři kamarády, kteří se znají odmalička, pojí vztah k dobrému jídlu a pití. Ke kombuche se poprvé dostali v zahraničí, taktéž za velkou louží, kde svou inspiraci čerpali i další výše zmínění výrobci kombuchy. Dlouho pak v Česku hledali kombuchu, která by uspokojila jejich chutě. Nenašli, a tak ji sami začali vyrábět. JZT Kombucha má základ v kombinaci nálevů japonských zelených a indických černých čajů. Fermentace probíhá několik týdnů a výsledný nápoj není ani filtrován, ani pasterizován.

Kalnější vzorek zlatavé barvy se vyznačuje lehkou perlivostí. Pro kombuchu typická octová vůně je zde ze všech vzorků nejvýraznější, avšak příjemně zaoblená. Stejně tak je výrazná i chuť, která dlouho zůstává na patře. Přitom nabízí výborný balanc mezi zemitostí čaje a charakteristickou kyselostí. Zkrátka JZT Ferments nabízí skvěle vyvážený produkt, ve kterém najdete vše, co si pod pojmem kombucha představíte.

Bio Kombucha Green Tea

Společnost Stevikom s.r.o. vznikla v roce 1999 a od samého počátku se zaměřila na výrobu produktů zdravé výživy. Mimo jiné i kombuchu, kterou od roku 2005 vyrábí v bio kvalitě. V roce 2015 pak společnost získala na své kombuchy certifikát košer produktu. Složení kombuchy je voda, odvar ze zeleného čaje, třtinový cukr v bio kvalitě a kvasinkové kultury. Produkt je nepasterizovaný a neobsahuje žádné konzervační látky.

Nejtmavší vzorek testu má barvu spíše černého čaje. Nápoj je lehce zakalený a po nalití do sklenky vytvoří lehkou pěnu. Vůně je intenzivně octová a nakyslá, chuť oproti tomu není tolik výrazná. Příjemně jemnou kyselost doplňuje perlivost nápoje. Výhodou také je, že nápoj není zbytečně přeslazený. V dochuti je cítit základ zeleného čaje a typická kvasinková chuť fermentovaných produktů. V tomto případě by však mohlo konzumenta okamžitě odradit, že nápoj je balený v čiré PET láhvi připomínající běžnou balenou vodu.

Tento článek a mnoho dalšího najdete v BARLIFE č. 99.


Ochutnali jsme za vás: Skořicové sirupy

Ochutnali jsme za vás: Skořicové sirupy

Vrchní kůra stálezeleného stromu skořicovníku pravého pocházejícího z oblasti Srí Lanky se sklízí v období dešťů. Pěstitel řeže výhonky těsně u země a při zpracování se uvolněná kůra rozštípe a oloupe. Slupky kůry se teleskopicky zasouvají jedna do druhé a tvoří brk o délce asi 100 cm, který se poté suší. Skořice představuje oblíbené koření, které se používá v mnoha kuchyních po celém světě a v podobě sirupu jde o jeden z nejjednodušších způsobů, jak povýšit chuť téměř v jakékoli receptuře, ať už jde o zazimování letní klasiky, jako je Daiquiri, nebo přidání hřejivých tónů koření do tiki koktejlu.

Ochutnali jsme za vás: Vaječňáky

Ochutnali jsme za vás: Vaječňáky

Nejčastěji si je vychutnáváme napřímo chlazené, běžně se však také používají ve všech druzích míchaných nápojů, které vyžadují sladkou, krémovou či kořeněnou složku. V našem hodnocení jsme se tentokrát podívali na vaječné likéry a likéry s příměsí vajec zahraniční provenience.

Ochutnali jsme za vás: Mandlové nápoje

Ochutnali jsme za vás: Mandlové nápoje

Mandlové nápoje se staly jednou z vyhledávaných alternativ kravského mléka nejen mezi lidmi s laktózovou intolerancí nebo vegany, ale oblíbili si je všichni, kterým jednoduše lahodí charakteristická jemná chuť mandlí. Například v kávě. K hodnocení jsme proto přizvali baristu Zdeňka Smrčku z Respekt Coffee. Do rubriky jsme vybrali nápoje nepřislazované a s největším procentuálním zastoupením mandlí. Přinášíme subjektivní hodnocení této kategorie, ve které se nám sešly čtyři produkty z Itálie a dva z Německa.

Ochutnali jsme za vás: GIN & TONIC READY TO DRINK

Ochutnali jsme za vás: GIN & TONIC READY TO DRINK

Ready-to-drink koktejly se v posledních letech staly jedním z největších úspěchů nápojového průmyslu. Základní kámen byl položen před pandemií: tehdy mainstreamoví hráči, řemeslné značky, a dokonce i barmani vytvořili prémiové koktejly a uložili je do recyklovatelných plechovek. Pandemický tlakový hrnec pak katapultoval segment do rychloběhu. A protože Gin & Tonic bývá označován jako nejpopulárnější míchaný drink na světě, pojďme se podívat, co nám aktuálně trh nabízí.

Ochutnali jsme za vás: kokosové vody

Ochutnali jsme za vás: kokosové vody

Kokosová voda je alternativou ke sladkým ovocným šťávám, skvěle funguje jako přírodní izotonický nápoj nebo doplněk do koktejlů. Pro získání nejvyšší kvality nápoje se ořechy sklízí pár týdnů před jejich úplným dozráním, kdy se ještě zcela skrývají v silné kůře se zelenou slupkou. V tuto dobu je v nich této zdravé, svěží a lahodné tekutiny nejvíce. Kokosová voda nemá výraznou chuť ani vůni, díky tomu si nachází oblibu v mixologii. Pojďme se podívat na některé alternativy, z kterých lze vybírat.

Otestovali jsme za vás: české barrique cidery

Otestovali jsme za vás: české barrique cidery

Cider coby osvěžující nízkoalkoholický nápoj vznikající fermentací čerstvého jablečného moštu s následným ročním zráním už je u nás poměrně dobře znám i rozšířen. Zato jeho nové barrique podoby se teprve dostávají do popředí. Samotný termín barrique přitom obecně představuje francouzský název pro dubový sud, v němž po určitou dobu zraje víno, whisky či koňak.