Eminente: Kuba je víc než jen Havana
Srpen 9, 2021

Chtěli udělat něco nového, něco jiného. Něco, co si každý zapamatuje. Poznali Kubu, našli skryté příběhy její historie, oprášili několik set let staré procesy zpracování rumu a dali vznik nové značce, která představuje Kubu v trochu jiném světle – a to prostřednictvím nového kubánského rumu Eminente.
Kuba je velmi rozmanitá a nabízí jedinečnou nabídku rumů, které se liší svou chutí, tóny barev i způsobem zpracováním. Když se tak Briac Dessertenne, spoluzakladatel značky Eminente, vydal na Kubu objevit ten pravý prémiový rum, jenž započne novou kategorii portfolia Moët Hennessy, otevřelo se před ním mnoho dveří: „Náš kubánský partner mi sdělil, že pro nás má produkt. Po jeho vyzkoušení jsme však zjistili, že hledáme něco jiného. Navštívili jsme další tři místa – jedno nedaleko od Havany, druhé na pobřeží kousek od pláže a třetí více ve vnitrozemí ostrova. Postupně se před námi otevíraly dveře s množstvím sudů a širokou nabídkou rumů a nám došlo, že o možnosti nebude nouze. Začali jsme je tedy objevovat, ochutnávat, učit se a budovat náš nový projekt,“ dodává Dessertenne.

Briac Dessertenne | spoluzakladatel značky Eminente
ALCHYMIE KUBÁNSKÉHO RUMU
Eminente je příkladem nového stylu kubánského rumu a jak tomu u producentů bývá, i za touto lahví stojí klíčová postava zodpovědná za jeho výrobu. V tomto případě jde o historicky nejmladšího kubánského maestra ronera Cesara Martí. Rodilý Kubánec se učil od těch nejlepších a svou kariéru zasvětil honbě za nejvyšší kvalitou kubánského rumu: „S Eminente porušujeme některá zaběhlá pravidla a experimentujeme s různými technikami. Diskutujeme náš rum s experty na koňak, bourbon či whisky. A Cesar byl tímto způsobem práce nadšený,“ doplňuje Dessertenne. Cesar má bohaté akademické zázemí díky doktorskému studiu fyziky a inženýrství, s Dessertennem sdílel stejnou vizi a nebál se jít do hloubky kubánské historie. Jeho inspirace tak sahá až k 19. století a představuje komplexnost staření rumu a míry aguardientes – nejchutnější a nejkomplexnější eaux-de-vie z cukrové třtiny destilované na 75% ABV. „Jsou jistá kubánská pravidla pro eaux-de-vie, která definují všechny kroky související s výrobou rumu, od výběru cukrové třtiny až po zrání. Nás zaujala síla destilace. Kubánský seznam pravidel říká, že do finálního blendu potřebujete alespoň 8% aguardiente, my ale přidali až 70% a to se stalo klíčovým elementem celé výroby,“ objasňuje Dessertenne. Aguardiente nejprve zraje v sudech z bílého dubu po whisky nejméně 7 let a pak se znovu míchá a staří s tradičním kubánských světlým rumem destilovaným na 95% ABV.
Eminente Reserva s nejvyšším podílem aguardiente mezi kubánskými rumy navíc obdržel status „Denominación de Origen Protegida“ od kubánské regulační rady, jejíž nároky většina výrobců splnit nedokáže. Rum jantarové barvy vyniká intenzivní vůní čerstvé pražené kávy, opékaných mandlí a kakaa. Plná a hluboká vanilková chuť s kouřovými tóny je doplněná o pikantnost zázvoru a sečuánského pepře. Tento velmi jemný rum podtrhuje příjemný a dlouhý závěr s krémovými tóny čokolády.
ODKAZ NA ZELENÉ PLÍCE KARIBIKU
Rum samotný ale není jediným pilířem, na němž značka stojí. Neméně důležitým je i odkaz na kubánskou kulturu, který se projevuje v detailu celé lahve i v příběhu samotném. Kuba je velmi kontrastní ostrov a nabízí mnohem více než jen zažité představy barevné Havany, amerických aut, doutníků a salsy. Podle Dessertenna je tím nejkrásnějším z Kuby to doposud skoro neobjevené: „Jakmile začnete objevovat Kubu mimo Havanu, poznáte naprosto dechberoucí přírodu. Je zde bohatá fauna i flora se 3000 druhy, které žijí pouze na Kubě. Ostrov je tak nazýván zelenými plícemi Karibiku. Výhodou je, že Kuba je velmi dobře zachovaná. Není tu příliš rozvinutý průmysl ani masivní turismus. Má jednu z 25 největších biosfér na světě, nazývanou Ciénaga de Zapata. I na tohle všechno Eminente odkazuje. Chtěli jsme zkrátka ukázat, že Kuba je víc než jen Havana.“
Symbolem národního parku Ciénaga de Zapata je krokodýl, který je v této oblasti chráněným druhem a představuje krále plazů. Také proto se právě on stal inspirací pro design lahve a název Eminente, jenž mimo jiné vzdává hold neposkvrněné kubánské povaze.

EMINENTE RESERVA A ÁMBAR CLARO
Jak se Eminente objevil na českém trhu? Rozhodně to nepadlo mezi prvními návrhy. Cílem bylo oslovit malé skupiny, které rum opravdu milují. A Češi byli mezi nimi. „Je pro nás důležité poznat hned ze začátku zákazníky, kteří se v rumu opravdu vyznají. I přes to, že je to velmi riskantní, jelikož se může ukázat, že jim rum nebude tolik chutnat. Minimálně nám to však dá kvalitní zpětnou vazbu, díky které tuto kategorii lépe pochopíme,“ vysvětluje Dessertenne.
Kromě sedmileté Reservy má Eminente i tříletý rum Ámbar Claro, cíleně navržený pro mixologii. Obsahuje pouze 30% aguardiente a Dessertenne na něm pracoval s kubánskými mixology i barmany z Francie: „Zeptali jsme se jich, co vyžadují od kubánského rumu určeného k míchání a co bychom podle nich měli vytvořit. Poslechli jsme je a zkusili to. Ámbar Claro je tak naší odpovědí na jejich podněty. Rum není navržen na samotné popíjení, ale primárně na míchání.“ Má jemné ovocné tóny citrusů a květin s vůní vanilky, praženého ořechu a krémového karamelu.
Jako první produkt z kategorie rumu portfolia Moët Hennessy byl Eminente pro mnohé sice krokem do neznáma, ale zato promyšleným do detailu. Velkou roli tu hrálo množství času, které nebylo ničím ohraničené. Umožňovalo tak dostatek prostoru na podrobné promyšlení výsledného produktu i jeho cílové skupiny, jak vzpomíná Briac Dessertenne: „Nebyli jsme omezeni časem a to nám dalo obrovský prostor. Samozřejmě jsme chtěli, aby se projekt posunoval, měli jsme ale čas se učit, pokládat ty správné otázky a zapojit ty správné lidi. Já a má kolegyně Camille jsme do tohoto projektu zapojeni na 100 %, ale přizvali jsme i designéry, odborníky na kubánskou kulturu, kubánské partnery, barmany a marketéry. Šli jsme hluboko do historie a poznávali konkurenci, abychom mohli vytvořit něco nového. Nový rum a nový příběh o Kubě.“

S vůní praskajícího dřeva
Udicí nebo nakuřovací pistole, anglicky smoking gun, je další zařízení, které si našlo svoje místo na baru. Původně se používalo pouze v kuchyni, aby dodalo pokrmům nauzenou chuť, aniž byste je museli udit. Dnes lze smoking gun najít na baru, používá se však méně často, než bychom čekali.
Jak si správně vychutnat whisky
Degustaci whisky doprovází řada mýtů a klišé v podobě ledu, špatně zvolené skleničky, nesprávné techniky a dalších. Přestože v řadách gastroprofesionálů tyto omyly již téměř nenajdeme, pojďme si společně připomenout celý proces degustace, jak by měl ideálně probíhat.