UK rum na vzestupu
Říjen 12, 2021

Podle statistik se v roce 2020 výroba a distribuce rumů pocházejícího z Velké Británie o 38 % zvýšila a poptávka neustále roste. Kam vlastně tato kategorie, říkejme jí UK rumy, vlastně patří? Jak se zatím profiluje a může vůbec konkurovat obrovským značkám, které mají staletou historii, tropické stárnutí, šmrnc a finance na marketing?
Směr “britského rumu” se začal formovat teprve nedávno. Nejedná se totiž o tradiční rum. To nutně neznamená lepší nebo horší, ale zkrátka jiný. Pravdou zůstává, že milovníci rumu pijí primárně tradiční značky, proto vyvstává otázka, zda je na tomto trhu o rumy, které se vyrábějí a zrají v našich podmínkách, opravdu zájem. A pokud ano, tak proč? Odpověď je ano. A to z několika důvodů. Hodně tomu pomohl gin boom, který probíhá už několik let a malé destilerie a řemeslné giny vyrostly jako houby po dešti. Lidé se naučili, že mohou očekávat kvalitu, inovaci a příběh.

INOVACE, CO JDOU PROTI PROUDU
Doba, kdy nás nezajímalo, co pijeme, je už dávno pryč a příběhy stále prodávají. Zákazníci a hosté dnes chtějí vědět co pijí a z čeho je to vyrobeno. Kdo za tím stojí nebo jak probíhá výroba. Jedním z takových příběhů je lihovárek North Point Distillery na severním pobřeží Skotska. Výrabí vše od základu a jsou hrdí na udržitelnost a kvalitu surovin. Jejich rum Pilot je pojmenován po pilotech, zkušených námořnících nebo rybářích, kteří znali sever Skotska a jeho vody velice dobře a mohli takto navádět lodě volající o pomoc zpět na souš. Šlo o odvážné muže, kteří se ne vždy vrátili zpátky domů. Jejich rum zraje krátce v sudech po skotské whisky. Dále vyrábí i spiced rum redestilací téhož rumu s 21 botanicals. Tento postup upřednostňují před klasickou macerací. Spoluzakladatel Alex MacDonald věří v budoucnost a flexibilitu této kategorie a sám říká, že i oni mají ještě mnoho cest k prozkoumání.
Jak již bylo zmíněno, rum je destilát s velkou tradicí, která je třeba respektovat. Proto je právě Evropa místem, kde je prostor pro kreativitu a inovace, jelikož proces výroby rumu zde probíhá jinak. Naše mírné klima nabádá, aby se staření rumu věnovala pozornost. Dovoz čerstvé cukrové třtiny je navíc také problematický, což například Portsmouth Distillery vyřešila sušenou práškovou formou, ale setkala se nejprve s velkým odporem komunity. Dnes už je ale více přijímána.
A když už jdete proti proudu, proč ne pořádně? Ulrich Dryer z Woodlab Distillery v Irsku je pravým příkladem. V celém procesu úročí své dlouholeté znalosti ze své předchozí kariéry farmaceuta. Jeho Irish Apple Rum se vyrábí z dováženého karibského rumu a je redestilován s místními jablky Jonagold s pomocí plynové chromatografie, což je analytická technika používaná k separaci a analýze vzorků, které lze odpařit bez tepelného rozkladu. Tudíž byl Ulrich schopen vyměnit některé botanicals za něco lokálnějšího. Během první soutěže Rum of the Year, kterou provozoval tým stojící za Craft Distilling Expo, bylo přihlášeno značné množství „botanického rumu“ – rumu, který byl znovu destilován se směsí rostlinných látek, podobně jako gin. Je to ale náročná kategorie, botanika stále musí pracovat s těžším základním spiritem a některé chutě mohou zanikat nebo naopak vyčnívat.
Two Drifters vyrábějí svůj rum od základu, spoluzakladatelka Gemma Wakeman věří, že kouzlo je v procesu: „Spousta britských destilérek nakupuje základní spirit, ze kterého pak svůj produkt vyrábí. My třeba pro ředění používáme filtrovanou vodu a také tzv. dunder, tekutinu, která zůstává v kotli po destilaci každé dávky rumu. Jde o karibskou techniku, díky níž ctíme tradici a vytváříme jedinečnou chuť.”
Finální představa toho, co se za pojmem UK rum přesně skrývá, ještě zdaleka není hotová. Podle všeho jeho cesta vypadá velmi slibně. Ctění tradic navíc umí Britové velice dobře, ať už se jedná o skotskou whisky nebo londýnský gin. Tak proč by tím dalším nemohl být právě rum?
S vůní praskajícího dřeva
Udicí nebo nakuřovací pistole, anglicky smoking gun, je další zařízení, které si našlo svoje místo na baru. Původně se používalo pouze v kuchyni, aby dodalo pokrmům nauzenou chuť, aniž byste je museli udit. Dnes lze smoking gun najít na baru, používá se však méně často, než bychom čekali.
Jak si správně vychutnat whisky
Degustaci whisky doprovází řada mýtů a klišé v podobě ledu, špatně zvolené skleničky, nesprávné techniky a dalších. Přestože v řadách gastroprofesionálů tyto omyly již téměř nenajdeme, pojďme si společně připomenout celý proces degustace, jak by měl ideálně probíhat.