Sloe gin, trnkový likér

Dominika Hrubá

Sloe gin poslední dobou sbírá popularitu ze všech směrů. Jak v koktejlových barech, tak restauracích. Zpočátku to ale byl likér pro chudé a trnka Britům sloužila primárně jako živý plot. 

DEFINICE

Pojem Sloe gin pochází z Velké Británie. Jedná se o likér na bázi ginu a vymacerovaných trnek, které dobře znáte i z našich krajů. Trnky jsou příbuznou peckovinou klasické švestky, jejich rozměr je ale menší a pecka je naopak větší. Právě ta do destilátu přidává jemně mandlové aroma. Klasické švestky mají navíc mnohem větší cukernatost než trnky. Najdeme je v celé České republice, ale nejvíce na Valašsku, kde se z nich připravuje mimo jiné i pálenka. Sbírají se od října do listopadu tradičně po prvním zimním mrazíku. A i když se jedná o likér, Evropská Unie stanovuje pro Sloe gin minimální obsah alkoholu 25 %.

ZROZEN Z GIN CRAZE

Historie Sloe ginu sahá několik století zpátky. Přesně do poloviny 17. století, kdy se začaly rozdělovat pozemky na menší parcely a panství. Britové trnky používali jako živé ploty, protože rostly rychle a byly bytelné. Tehdejší gin se těšil velké popularitě, ale ani zdaleka nedosahoval kvality, v jaké jej známe dnes. Tím se přesouváme do velice známé londýnské Gin Craze. Období, kdy se v první polovině 18. století pití ginu ve všech vrstvách společnosti, řekněme, trochu vymklo kontrole. V tehdejší době byl gin levnější a dostupnější alternativou tolik populárních francouzských brandy. Byl také jasnou volbou pro ty, kteří nechtěli podporovat import z Francie. Jeho kvalita se ale nehlídala, což způsobilo spoustu zdravotních problémů. I přesto, že se tehdy jednalo převážně o genever, gin byl obecným označením pro všechny obilné a jalovcové destiláty. 

Zatímco gin se pil napříč společností skoro denně, Sloe gin byl tehdy označován jako pití pro chudé. To se změnilo až koncem 19. století, kdy se některé palírny rozhodly zkombinovat tradici s technologií a začaly vyrábět kvalitní Sloe gin z dobrých surovin. Postupně si jej začali všímat i barové osobnosti a k první tištěné zmínce došlo v legendární knize Jerryho Thomase – Bartender's guide v roce 1887, kde popisoval 6 různých fizzů. Jedním z nich byl právě Sloe Gin Fizz, který je pravděpodobně dodnes nejznámější koktejl s tímto likérem. Další drink, který stojí za zmínku, je Charlie Chaplin. Americký koktejl, který vznikl v newyorském hotelu Waldorf-Astoria v roce 1920 a skládá se ze Sloe ginu, meruňkového likéru a limetkové šťávy. 

DOMÁCÍ RECEPTURA

V moderním barovém světě se Sloe gin těší vzrůstající popularitě, nejvíce v londýnských barech, které jsou jeho domovem. Pokud byste si jej chtěli vyrobit doma, stačí vám trnkami naplnit polovinu větší cca 5 l nádoby. Ty následně musíte propíchat vidličkou, aby se z nich uvolnila šťáva – legenda praví, že vidlička by měla být stříbrná, jinak výsledek nepřinese štěstí. Do nádoby se přidá 100 g cukru na každých 500 g trnek, vše se zalije ginem, dobře promíchá a pevně uzavře. Jednou za týden je třeba tekutinu promíchat a za 3 měsíce můžete Sloe gin přefiltrovat. Nejprve přes síto a potom přes papírový ubrousek, ať se vyhnete usedlinám. Tak ať se podaří!


S vůní praskajícího dřeva

Udicí nebo nakuřovací pistole, anglicky smoking gun, je další zařízení, které si našlo svoje místo na baru. Původně se používalo pouze v kuchyni, aby dodalo pokrmům nauzenou chuť, aniž byste je museli udit. Dnes lze smoking gun najít na baru, používá se však méně často, než bychom čekali.

Jak si správně vychutnat whisky

Degustaci whisky doprovází řada mýtů a klišé v podobě ledu, špatně zvolené skleničky, nesprávné techniky a dalších. Přestože v řadách gastroprofesionálů tyto omyly již téměř nenajdeme, pojďme si společně připomenout celý proces degustace, jak by měl ideálně probíhat.