Prague Bar Show je zpět!

Redakce Barlife

Jubilejní desátý ročník Prague Bar Show, jedné z největších gastronomických událostí v Česku, se vrací po tříleté nucené covidové pauze. Akce bude hostit přes 100 barů a expozic vystavovatelů z mnoha zemí Evropy, na třech stagích proběhne 21 seminářů a diskusních panelů s odborníky z oblasti gastronomie. To vše v pražském Národním domě na Smíchově dne 28. března 2023 od 11 do 20 hodin.

Prague Bar Show je setkáním všech profesionálů v gastronomickém průmyslu, od výrobců a distributorů až po majitele, manažery a zaměstnance gastronomických provozů. Jde o B2B obchodně edukační setkání všech segmentů gastronomie. Na akci se představí výrobci, dodavatelé a distributoři přes služby pro restaurace, hotely, bistra, bary, kavárny, cateringy a další až po majitele, manažery a zaměstnance gastronomických provozů.

„Rád bych všechny pozval na letošní jubilejní ročník. Neskromně musím říct, že Prague Bar Show 2023 bude svým rozsahem jednou z největších profesionálních gastro B2B událostí v Česku. Jsem moc rád, že jsme po covidové pauze opět v plné síle a akce se zúčastní téměř všechny velké nápojové společnosti působící v gastru,“ uvádí organizátor Martin Kraut.

Kromě tuzemských vystavovatelů se zúčastní i značky z Velké Británie, Irska, Rakouska, Německa, Švýcarska a dalších zemí, které v Česku hledají distributory. Prague Bar Show tak bude ideální příležitostí k navázání nových partnerství. Vystavovatelé budou prezentovat své bary ve třech patrech budovy, včetně tematických zón jako pivní, kávová či Česká zahrada s tuzemskými řemeslnými destiláty.

Program na třech pódiích

Návštěvníci se mohou těšit na celkem 21 seminářů na třech pódiích. Bude se diskutovat o tom, jak úspěšně vést gastro podnik, o cenách piva a vývoji tohoto segmentu, ale i o tématu well-being nebo alkoholismu.  

Na první z nich, Barlife Stage, program zahájí panelová diskuze s názvem Účet prosím! Co potřebuje podnik, aby vydělával. Luboš Kastner (partner gastronomické skupiny BC21), Sylvio Spohr (majitel Café Louvre) a Honza Šimice (spolumajitel restaurace Fat Cat) budou probírat otázku cenotvorby, investorů i bankovních úvěrů v gastro oboru. Na Barlife Stage zazní diskuze ještě dvakrát: Vladimír Buťa a Jan Vlachynský budou debatovat na téma Internetový gastroteror. Když se jiní rozhodnou vám škodit, následovat je budou Vladimír Votruba a Jiří Vacek z NEO Centra pro léčbu závislostí. Ti rozeberou, jak poznat první příznaky závislosti a jak si říct o pomoc.

Součástí Barlife Stage budou také přednášky na téma well-being. Zatímco Max Charles Munson bude hovořit hlavně o fyzické odolnosti a metodě Wima Hofa, s psycholožkou Olgou Vlachynskou se posluchači ponoří do svého nitra a dozví se, jak o sebe sama pečovat stejně dobře jako o své hosty.

Další sekcí je Brand Stage určená zástupcům vystavovatelů pro představení jejich produktů. Vystoupí například Zdeněk Musil, majitel a zakladatel Palírny Radlík oceněné loni jako Palírna roku, Olli Hietalahti, zakladatel a ředitel One Eyed Spirits a značky Hell or High Water, či Aris Chatziantoniou, Metaxa ambasador.

Třetím místem je Beer & Coffee Stage s programem rozděleným mezi pivní a kávová témata. Také zde proběhnou dvě panelové diskuze: Budou brzy všechna piva bez alkoholu? Jak zatraktivnit národní nápoj novým konzumentům s Alešem Dvořákem (létající sládek národního pivovaru Budějovický Budvar) a Robertem Vaverkou (generální manažer a spolumajitel restaurací Bruxx a Vinohradský Parlament) a Zlato ve skle. Může pivo v hospodě stát 100 korun? s Lubošem Kastnerem a pivovarníkem Adamem Matuškou.

Kompletní program najdete na stránkách Prague Bar Show.

Vstupenky na akci jsou v prodeji na portálu GoOut.

S vůní praskajícího dřeva

Udicí nebo nakuřovací pistole, anglicky smoking gun, je další zařízení, které si našlo svoje místo na baru. Původně se používalo pouze v kuchyni, aby dodalo pokrmům nauzenou chuť, aniž byste je museli udit. Dnes lze smoking gun najít na baru, používá se však méně často, než bychom čekali.

Jak si správně vychutnat whisky

Degustaci whisky doprovází řada mýtů a klišé v podobě ledu, špatně zvolené skleničky, nesprávné techniky a dalších. Přestože v řadách gastroprofesionálů tyto omyly již téměř nenajdeme, pojďme si společně připomenout celý proces degustace, jak by měl ideálně probíhat.