Porcelán - opravou tvořit nový příběh

Barbora Karchová

Projekt Live Longer hlásá jediné - nezatracovat oblíbené předměty jen proto, že upadly na zem. Naopak věnovat čas tomu je znovu opravit, slepit, doplnit a navrátit jim jejich funkčnost.  A kdo ví, třeba i pozvednout jejich hodnotu.

Porcelánové nádobí od babičky, dětský hrníček, ze kterého jste pili jako malí, keramická miska z farmářského trhu nebo broušené sklo z domácího baru. Zkrátka cokoliv, co má pro vás hodnotu, určitou dobu to s vámi žilo a bylo a strávený čas pavučinovými prasklinkami prostupoval skrz na skrz. Cokoliv, co je autentické, historické nebo třeba úplně nové, ale zároveň rozbité. To se den za dnem a kousek po kousku dostává do rukou designérek z Live Longer. Projektu, který dělá jediné – opravuje a vrací předměty zpět do koloběhu.

Dvě umělecké duše a každá přitom trochu jiná, s jiným zaměřením a trochu jinou osobností. Se spoustou vlastních projektů a aktivit, a přitom jiným způsobem tvorby. I přesto mají obě něco společné – rády vyhozené nebo znovu nalezené kusy vrací zpět do života stávajícím nebo novým majitelům. Pokud vám u vašeho oblíbeného hrníčku chybí ucho nebo jste si rozbili milovaný servírovací talíř po babičce, Silvie Luběnová a Adéla Fejtková vám je dají opět dohromady. Přiznaně, s láskou a s precizností.

Spoluzakladatelky projektu Silvie Luběnová a Adéla Fejtková.

CO KUS, TO ORIGINÁL
A v tomto případě to platí dvojnásob. Live Longer má stále nové zákazníky, kteří buď přináší staré kusy k opravení, nebo nakupují ty, které dámy samy našly a daly jim možnost sloužit původnímu účelu. Vzhledem ke svým aktivitám a společné zálibě ve starožitnictví a bazarových nákupech se v rámci projektu opravdu nenudí a samy přichází s předměty, i když každá s trochu jinými, na kterých spolu následně pracují. „Obě máme rády divné a obskurní kusy,“ doplňuje Silvie a dodává, že pracovní postup na každém novém kousku může být vždy záludný něčím jiným.


Zákazníci přichází z různých směrů a ti stálí už nosí rovnou střepy a mají představu opraveného předmětu. V tuto chvíli přichází designérky s odhadem času, financí a návrhu opravy, po jejímž schválení se pouští do práce. A není to práce jednoduchá: „Postupy jsou zdlouhavé, na sebe navazující a někdy to samo nejde tak hladce, jak bychom chtěly,“ dodává Silvie. Zkušenosti je ale naučily obklopit se dalšími řemeslníky, se kterými přichází na efektivní a zároveň designové řešení. Mezi jejich spolupracovníky patří například klenotníci, dráteníci, pasíři nebo košíkáři. Každý kousek může vytvořit příležitost rozšířit projekt o další řemeslnou oblast.

Oprava porcelánového talířku technologií Kintsugi s použitím zlatého prášku.

NEVYTVÁŘÍME NIC NOVÉHO
Téma udržitelnosti se už rozšířilo do několika oblastí a pro mnohé z nás už to není nic nového. I do pracovního procesu jsme jej přirozeně zařadili, jelikož to společnost v dnešní době zkrátka vyžaduje. A nejenom ona, naše prostředí také. Podle designérek ale na opravování není nic nového. Bylo tu vždy a tomu odpovídají i příslušné staré techniky různých kultur, které jsou aplikovatelné dodnes. Jen jsme na ně pozapomněli, zlenivěli jsme nebo hledali způsoby, jak vytvářet věci nové namísto toho, abychom si vážili střípku minulosti.

Live Longer je tu ale od toho, aby věcem navrátil hodnotu. Aby je vrátil do života, prodloužil jejich životnost a nechal je dál plnit svou funkci. Takovou, kterou jim kdysi někdo přiřadil. Nejde přitom jen o historické předměty, ale i ty moderní, ke kterým jsme si vytvořili vztah už jejich samotným pořízením, spojili jsme si je s dennodenní aktivitou a zařadili je do života nebo
jsme je dostali jako dárek a místo vyhazování střepů jim prostě a jednoduše dali díky projektu trochu novou podobu. Podobu, která viditelně přiznává jejich křehkost a skutečnost, že jsou pro někoho stále důležité.

Prasklina je lepena kovovou elektropáskou a následně ponořena do galvanické lázně. Povrchová úprava stříbrem.

Více o projektu Live Longer se dočtete v Barlife č. 102., které je právě v prodeji na našem e-shopu.


S vůní praskajícího dřeva

Udicí nebo nakuřovací pistole, anglicky smoking gun, je další zařízení, které si našlo svoje místo na baru. Původně se používalo pouze v kuchyni, aby dodalo pokrmům nauzenou chuť, aniž byste je museli udit. Dnes lze smoking gun najít na baru, používá se však méně často, než bychom čekali.

Jak si správně vychutnat whisky

Degustaci whisky doprovází řada mýtů a klišé v podobě ledu, špatně zvolené skleničky, nesprávné techniky a dalších. Přestože v řadách gastroprofesionálů tyto omyly již téměř nenajdeme, pojďme si společně připomenout celý proces degustace, jak by měl ideálně probíhat.