Hořkosladký eurotrip

Soňa Hanušová

Období jara jsme se v rubrice Foodpairing rozhodli spárovat s amary, bylinnými likéry italského původu. Amara bývají dochucená mnoha bylinkami, mezi nimiž najdeme hořec, meduňku, anýz, fenykl, mátu, tymián či šalvěj a plno dalších. Přestože se pojem amaro dříve pojil především s italskými výrobky, v poslední době se kategorie rozšířila také na obdobné likéry vyráběné i jinde v Evropě. Proto vybrat pět rozdílných produktů, navíc z různých zemí, nebylo pro Tomáše Melzera z baru Blind Lion nic složitého.

A proč tolik dbal na rozličnost původu? Protože základem párování, které spolu s kuchařem Mirkem Voňkou z To je bistro. připravil, se staly pokrmy typické pro dané země. „Naše párování je výsledkem týmové práce. Jako inspirace posloužily pro koktejly i pro pokrmy země, z nichž vybraná amara pochází. Vybral jsem si produkty z Belgie, francouzské Marseille, německého Berlína a dva italské, ovšem gastronomie Toskánska a Sicílie se liší natolik, že by mohlo jít o samostatné státy,“ popisuje výběr Tomáš Melzer a Mirek Voňka jej doplňuje: „Pokrmy jsou sestavené z tradičních surovin či jídel daného regionu. Inspiroval jsem se místním street foodem, takže nechybí pro Berlín typický currywurst nebo bouillabaisse spojovaná s druhým největším městem Francie a jejím nejvýznamnějším přístavem Marseille. Vše jsem se pak rozhodl servírovat jako malé barové pokrmy, v porcích adekvátních ke koktejlům, které doprovází.“

Také v koktejlech Tomáš Melzer kromě amara využil ingredience spjaté s daným místem jako belgické pivo či šampaňské. Jak se mu ale pracovalo s amary samotnými? „Amara jsou celkem těžkou kategorií pro párování. Například připravit z nich lehčí a svěží drink není právě snadný úkol. Na druhou stranu je výhoda, že lze amaro uchopit různě, třeba jako součást dezertu.“ Nyní už můžeme prozradit, že poslední chod si Tomáš s Mirkem prohodili. Proč? „Nejsme jen bistro, ale také kavárna. A k dezertu je káva nezbytná. Málokdo si dá dezert bez ní. Proto se u posledního chodu o nápoj, tedy kávu, postarám já za bistro a Tomáš připraví sorbet. Díky tomu, že má v baru i kuchyni, není pro něj problém si drobné pochutiny připravit sám. Až u něj budete, zkuste například jeho skvělé zauzené vlašské ořechy,“ vysvětluje důvod výměny Mirek Voňka.

Marseillaisa & bouillabaisse


Toscana & bruschetta se špekem Lardo


Berliner & currywurst


Belgique & zapečená čekanka


Espresso & sorbet Siciliano

 Zajímají vás přesné receptury jednotlivých koktejlů a pokrmů? Najdete je v BARLIFE č. 97, který můžete objednávat on-line s doručením zdarma. 

Foodpairing: Ahoj, léto!

Foodpairing: Ahoj, léto!

Kdy jindy si můžeme tolik užívat hojnosti čerstvých surovin a experimentovat při objevování nových kombinací chutí a vůní než v nadcházející teplé a slunečné části roku. Menu i koktejly námi vybraného šéfkuchaře i šéfbarmana hrdě obstojí samostatně, ovšem teprve jejich spárováním se otevírají všem smyslům nové obzory. Párování jídla s pitím je bezesporu způsob, jak umocnit zážitek z obojího. Až se letošní léto přihlásí o slovo, nejbližší vodní plocha nebude na dosah a vy dostanete chuť na něco opravdu osvěžujícího, vězte, že potřebujete letní koktejl Štěpána Šimánka. A budete-li chtít o letním večeru pohostit vzácnou návštěvu, připravte jí k míchaným drinkům rovnou celé tříchodové menu Igora Chramce. Počítejte však s tím, že návštěva nebude chtít odejít.

Foodpairing: Chuť je vším

Foodpairing: Chuť je vším

Ten správný a vkusně připravený koktejl může povznést a rozšířit chuťový profil každého jídla. Existuje tolik zajímavých možností! Klíčem k dokonalým koktejlům v párování s jídlem je experimentování. Neexistují zde správné nebo špatné scénáře, nemějte obavy! Pamatujete? Mixologie je zábava! A i když cestou ze své komfortní zóny vytvoříte nějaké nepodařené kreace, vždy jdete směrem ke zdokonalení. Nakonec, jídlo a pití je určeno k tomu, aby nás těšilo, takže si namíchejte koktejl a uvidíte, co se stane. Naše jarní párování šéfkuchaře Ondřeje Kynčla a šéfbarmana Stanislava Harciníka vám k tomu může být inspirací či průvodcem.

Sumac: Tajná ingredience

Sumac: Tajná ingredience

Dnes byste museli sníst čtyři mrkve místo jedné, abyste získali stejné množství hořčíku jako v roce 1940. Klesající výživová hodnota potravin pro nás znamená, že do svého jídelníčku potřebujeme zařadit více nutričně bohatých látek. Sumac může být jednou z nich. Nepatříte-li mezi zanícené následovníky Yotama Ottolenghiho, pravděpodobně jste o něm ještě neslyšeli. Toto pikantní citrusové koření barvy červeného vína se v levantské kuchyni používá jako základní, všestranná a často tajná přísada nejen v blízkovýchodním mezze, nekonečném sledu předkrmů.