Články

  • Příběh květů kávovníku

    Když se řekne káva, většina lidí si pravděpodobně představí hnědá zrnka. Někteří si stále myslí, že takto už rostou někde v exotických zemích na stromech, jiní dnes už chápou, že jsou to pecky plodu kávovníku. Tedy pecky z ovoce. A pokud začneme vnímat kávu takto komplexně, rázem se nám nabízejí k využití i další části této rostliny.

    Přečíst
  • Oválná pracovna Cihana Anadologlu

    Cihan Anadologlu je světově uznávaný a oceňovaný barman, který za svůj život pomáhal otvírat mnoho barů a restaurací v takových metropolích jako New York, Hongkong či Londýn. Nakonec zakotvil tam, odkud jeho sláva vzešla – v Mnichově. „Nastal čas otevřít si svůj vlastní podnik,“ říká. A tak vznikl Circle by Cihan Anadologlu, který opět sbírá ceny.

    Přečíst
  • Bourbon s krocanem ve znaku

    Celé okolí palírny Wild Turkey je součástí tzv. Bourbon Trail, což je úspěšná marketingová snaha státu Kentucky přitáhnout k bourbonu více turistů. Proto asi nepřekvapí, že hlavní atrakcí celého okresu je bourbon.

    Přečíst
  • Příběh fernetu: úspěch díky jedné z prvních rádiových reklam

    Když se řekne fernet, vybaví se každému dvě nejznámější značky – Fernet Stock a Fernet Branca. Kromě nich existují však i další – Fernet Cinzano, Luxardo Fernet, Fernet 1882 a nelze nevzpomenout slovenský Armin Stark Fernet či tuzemský Altfernet vyráběný v Blatné.

    Přečíst
  • Glengoyne – Palírna na pomezí

    Fakt, že palírna stojí na samotné hranici Nížiny a Vysočiny se odráží ve whisky samotné. V okolí Dumgoyne se totiž nenachází žádná rašelina, chuť whisky Glengoyne je tak bohatá na ovocné tony a sladkost, čemuž napomáhá i zrání v sudech po sherry.

    Přečíst
  • Ginové trendy

    Ginovou trilogii uzavíráme kapitolou o trendech, které tuto kategorii v posledních letech hodně rozhýbaly a posunuly o pořádný kus dopředu. Zaměříme se také na servis ginu, jeho snoubení s pokrmy a v neposlední řadě také na koktejly na jeho bázi.

    Přečíst
  • Hudba v baru: Jedna ze základních ingrediencí každého drinku

    Hudba je jedním z detailů, kterému je třeba věnovat při promýšlení konceptu podniku pozornost. Hudba je důležitou součástí provozovny, dotváří její atmosféru a určuje, zda se bude host cítit v podniku příjemně, či právě naopak. Nejen hlasitost, ale i styl hudby a reprodukční zařízení je třeba zvolit správně.

    Přečíst
  • Výroba jalovcové pálenky

    Výroba ginu začíná volbou botanicals, jež významně ovlivňují jeho výsledný charakter. Jednotlivé značky se liší nejen jejich sestavou a poměry, ale někdy také drobnými variacemi na základní výrobní postup. I v tom je kouzlo tohoto destilátu.

    Přečíst
  • Příběh jalovcové pálenky

    Holland, Madam Geneva, ale také Mother's Ruin – to je jen zlomek výrazů, které gin a jeho předchůdci v minulosti dostávali. Jeho příběh zahrnuje nejen období rozkvětu, ale také kapitoly plné bídy a utrpení. Za jeho komplikovaně se vyvíjející slávou nestojí pouze ti, kdo se začali věnovat jeho výrobě, ale i sami konzumenti. Ti si dnes gin spojují především s Anglií, historie tohoto destilátu je však neodmyslitelně spjata také s Nizozemím, kde je nutné hledat jeho kořeny.

    Přečíst