Články

  • Vína Honig, novinka v portfoliu Rumako

    Společnost Rumako, jejíž specializací jsou především rumy a další ušlechtilé destiláty, zařadila do své nabídky trochu nečekaně Honig Vineyard & Winery, vinařství z městečka Rutherford v srdci nejslavnější americké vinařské oblasti, údolí Napa. Na českém trhu tak bude víno, která i v USA zakoupíte pouze při osobní návštěvě vinařství.

    Přečíst
  • Jak se míchá v Madridu aneb kde ochutnat ty nejlepší drinky

    Španělský Madrid možná nenabízí takové množství barů jako Barcelona, o to zajímavější koncepty a drinky jsou zde však k vidění. V rámci madridské THE DRINK SHOW jsme prošli ty nejlepší z nejlepších a nyní se s vámi podělíme o své postřehy.

    Přečíst
  • Editorial: We are the champions, my friends

    Nemám rád bilancování. V den, kdy píšu tento editorial, uběhlo přesně 15 let od vydání prvního čísla Barlife. Dodnes si pamatuji první schůzky, na kterých jsem osobně přesvědčoval inzerenty, že tento formát, tento typ periodika bude mít úspěch. Nerad nahlas říkám, že se mi něco povedlo nebo že přišel nějaký úspěch, avšak neskromně mohu dnes říci, že ani po 15 letech nemá Barlife konkurenci.

    Přečíst
  • Nové hvězdy mezi vinnými odrůdami

    Odrůdový panteon se mění jen pomalu a jména jeho obyvatel všichni milovníci vína dobře znají. Nejsou to nutně odrůdy vysazené na největších plochách, byť ve většině případů jde skutečně o ty nejrozšířenější, ale ty spojené s nejslavnějšími a nejpopulárnějšími víny. V posledních letech se ale objevilo několik odrůd, které si získávají věrné následovníky a jejichž popularita stále stoupá.

    Přečíst
  • Fermentace: tisíciletá, a přece nová

    Až jedna třetina všech potravin se vyrábí nějakým způsobem fermentace. Od chleba a jogurtu přes víno a pivo až po populární kimči nebo miso. Je to levná a snadná metoda jdoucí ruku v ruce s trendem lokálních a sezónních potravin a řemeslné výroby. Fermentace se tak pochopitelně stala impozantní technikou šéfkuchařů a barmanů, kteří se chtějí odlišit.

    Přečíst
  • Investujte s chladnou hlavou

    V poslední době se hodně hovoří o investicích a o jejich výhodnosti. Já sám jsem na toto téma promluvil bezpočtukrát a ukazoval whisky, jejichž cena za poslední roky raketově vzrostla. Na tomto místě bych se ale rád věnoval investicím z druhé strany, protože není všechno zlato, co se třpytí...

    Přečíst
  • Na bourbon jinak

    Vždy, když to vypadá, že se na trhu s bourbonem už nemůže objevit nic nového, vynoří se nová palírna, která se pokusí o nějakou novinku. Jednou z nich je kentucká destilérka s poněkud neohrabaným názvem Jeptha Creed.

    Přečíst
  • Barová mixologie naruby?

    I do klasické mixologie pomalu začíná pronikat aktuální trend zdravého životního stylu a funkčních potravin. V minulosti to byl výhradně alkohol, který předurčoval použití dalších přísad drinku tak, aby jeho chuť optimálně doplnily a vyzdvihly. Nyní se stále častěji objevují výrobkové řady nealko nápojů, které mají ambici stát se hlavní ingrediencí drinku.

    Přečíst
  • Želatinová filtrace: nová chuť již objeveného

    Mistři molekulární mixologie neustále posouvají hranice toho, co může být považováno za nápoj a jakou zkušenost si odneseme při pití našeho koktejlu v budoucnosti. Vizionáři zlaté éry mixologie tak ochotně přejímají techniky molekulární kuchyně. Jednou z využívaných metod je i želatinová filtrace.

    Přečíst