Články

  • Když má tělo potíže

    Stav, který nazýváme kocovina, je následkem intoxikace alkoholem. Je to vlastně způsob, jak se tělo pere s jedy a dává nám – mnohdy velmi důrazně – najevo, že jsme se k němu nechovali zrovna pěkně. Laicky řečeno. A jak to vidí odborníci? Kocovina není žádným příznakem závislosti na alkoholu, ale reakcí těla na předchozí nadměrné pití.

    Přečíst
  • Barový svátek: Světový den koktejlu

    Svět je plný nejrůznějších svátků. Od těch obskurních, ke kterým můžeme zařadit třeba den suchého zipu, ponožek či gumových medvídků, až po tradiční, jako je den dárců krve. Nepřekvapí proto, že svůj světový den mají také koktejly. I když dějiny mixologie se často píšou v baru, kde se po pár sklenkách zdá vše zkreslené, záznamů o tom, kdo a kdy svátek inicioval nebo proč byl stanoven zrovna na 13. květen, máme naštěstí celou řadu.

    Přečíst
  • Martin Hudák: Každý den za barem je pro mě soutěžní

    Martin Hudák patří mezi osobnosti, které není třeba na české a slovenské barové scéně dlouze představovat. Jeho vášeň pro koktejly i kávu je všem dobře známá a vyvrcholila nejen jeho vítězstvím na světovém finále Coffee in Good Spirits v roce 2017, ale též spoluprací se značkou kávového likéru Mr. Black.

    Přečíst
  • Známe datum. Ale nic víc

    Vláda zveřejnila plán rozvolňování zavedených opatření a bohužel se ukázalo, že gastronomie v něm zastává až poslední místo. Malou útěchou nám může být, že během pár dní plán sice opět změnila, ale tentokrát celý proces urychlila. Naneštěstí je přesto datum tím jediným, co známe. Otázkou stále zůstává, jaké podmínky a opatření bude třeba dodržovat po samotném uvolnění a znovuotevření podniků.

    Přečíst
  • Čtyřikrát ze zahraničí

    Jak současná situace ovlivňuje barovou scénu v zahraničí? A liší se nějak od stavu barové scény u nás? České a slovenské barmany vyzpovídala Bára Ceľuchová, která v současnosti působí jako brand ambassadorka značky Becherovka.

    Přečíst
  • Nevíte, co číst? My ano!

    Pokud se situace ještě několikrát nezmění, je otevření restaurací a barů téměř na dohled. I tak nás ale čeká dalších pár týdnů doma a vám už možná dochází nepřečtené knihy s (nejen) barovou tematikou. V tom případě pro vás máme hned dvě dobré zprávy! Od pondělí 27. dubna by měly otevřít knihovny. A požádali jsme pět barmanů, aby se s vámi podělili o tipy na knihy, které je v nedávné době nejvíce zaujaly.

    Přečíst
  • Kdo zachraňuje gastro?

    Nouzový stav, s nímž se pojí vyhlášená omezení včetně uzavření veškerých gastroprovozoven, máme nyní něco přes měsíc. Není proto divu, že všichni přemýšlejí, jak gastronomii co nejvíce pomoct. Vznikají nové iniciativy a ty stávající si připisují nové úspěchy. Stejně tak nesmíme zapomínat ani na vlastní snahy jednotlivých podniků.

    Přečíst
  • Někdo to rád hořké

    Ačkoli má výroba fernetu v Česku téměř stoletou historii a jeho obliba v 90. letech stoupla takřka raketově, je dnes jeho popularita spojována spíše se zeměmi Jižní Ameriky, konkrétně s Argentinou. V této zemi se zkonzumuje více než 75 % celkové produkce fernetu, a to především v kombinaci s Coca-Colou. Jak si však fernet stojí dnes u nás?

    Přečíst
  • Můj život je BARLIFE

    Ačkoli je směřování Barlife od začátku stejné, za svou 16letou existenci se několika změn dočkal. Vždy jsme se snažili o originální design a technologicky náročné provedení. Pravidelně však obměňujeme i rubriky, aby neustále reflektovaly aktuální dění na barové a gastronomické scéně.

    Přečíst