Články

  • Výběrová káva z pohledu producenta

    Co je výběrová káva? Otázka je složitá, existují však tři základní kritéria, po jejichž dodržení je možné kávu takto nazývat. Jsou to produkce, zpracování a příprava kávy. Vzájemně na sebe navazují, je proto nutné se zabývat každým z nich zvlášť. V první části této trilogie jsme se věnovali producentům. Problémem u pěstitelů je, že malé farmáře, kteří po generace pěstují kávu stejným a „osvědčeným“ způsobem, je těžké přesvědčit, aby proces pěstování změnili.

    Přečíst
  • Z nuly na sto

    Málokomu se poštěstí ujít za rok tak dlouhou cestu, jako se to povedlo Adriánu Michalčíkovi. Ač se mixologii věnuje relativně krátkou dobu a absolvoval pouhé tři barmanské soutěže, přesto na tomto poli již dosáhl velkého úspěchu. Co se za ním skrývá, jsme se zeptali přímo Adriána, který je živoucím důkazem toho, že nic není nemožné a že léta zkušeností lze dohnat tvrdou prací.

    Přečíst
  • Rum pro pořádného chlapa

    Návštěva palírny River Antoine je cestou v čase do minulosti. Podobně jako Mount Gay čerpá do dnešních dnů ze své dlouhé a bohaté historie. Na rozdíl od palírny Mount Gay se čas zde však zastavil v době koloniální nadvlády, proto jediným strojem je tu osmimetrové dřevěné kolo poháněné vodou, které uvádí do provozu drtičku cukrové třtiny. Tím však „průmyslová revoluce“ na tomto místě skončila.

    Přečíst
  • Čokoládová manufaktura

    Česko bylo v období první republiky čokoládovou velmocí a výroba čokolády nebyla ničím zvláštním. Kvůli světovým válkám však toto odvětví upadlo. V současné době však opět ožívá a v České republice najdeme několik manufaktur, které vyrábí čokoládu přímo z kakaových bobů. Mezi nimi je i brněnská Ajala Chocolate.

    Přečíst
  • Craft brands versus mainstream

    Žádný strom neroste do nebe. Ale je zajímavé, že čím výše roste, tím více prostoru vytváří ve svém stínu pro konkurenci. A roste tím také individuální potřeba podniků odlišit se od davu.

    Přečíst
  • Oranžová vína

    Oranžová vína vzbuzují ve světě odborníků živou diskuzi. Proč ale vlastně? Oranžová vína vznikají z bílých hroznů macerací na slupkách po dobu čtyř a více dní. Vyrábí se především v oblasti Slovinska a Itálie.

    Přečíst
  • Hodnotná whisky

    Whisky má ve Skotsku dlouhodobou tradici, což jen zvyšuje její hodnotu. S výrobou skotské je odedávna spojena i daň z pálení, která je nezanedbatelným příjmem britské královské pokladnice. Vydělat mohou ale i ti, kdo se skotskou obchodují, jelikož její výnosy jsou jedněmi z nejvyšších na trhu. Investovat do whisky se dokonce vyplatí více než investice do zlata nebo ropy, jejichž ceny v loňském roce klesly.

    Přečíst
  • Rumové trendy

    Rum se těší oblibě prakticky po celém světě, i když v prodejích ho pořád ještě válcují vodka a whisk(e)y, potažmo asijské pálenky jako baiju a soju. K jeho přednostem ovšem patří fakt, že svým konzumentům poskytuje až neskutečnou paletu vůní a chutí. Má svůj jedinečný charakter, který ovlivňuje nejen způsob výroby, ale také klimatické podmínky, půda a v neposlední řadě i oddaný přístup těch, kteří za jeho výrobou stojí.

    Přečíst
  • Výroba rumu

    Rum bývá zcela oprávněně nazýván krví Karibiku, současně ale platí, že se zdaleka nejen v tomto koutě světa produkuje. Jeho výroba je rozšířena prakticky po celém světě, a právě proto lze jen těžko definovat jednotná pravidla, která by striktně určovala, jakými postupy se musí vyrábět. Zaměřme se proto na to, co vše je o cestě rumu z pole s cukrovou třtinou až do sklenky s čistým destilátem nebo koktejlem známo.

    Přečíst