Články

  • Rum pro pořádného chlapa

    Návštěva palírny River Antoine je cestou v čase do minulosti. Podobně jako Mount Gay čerpá do dnešních dnů ze své dlouhé a bohaté historie. Na rozdíl od palírny Mount Gay se čas zde však zastavil v době koloniální nadvlády, proto jediným strojem je tu osmimetrové dřevěné kolo poháněné vodou, které uvádí do provozu drtičku cukrové třtiny. Tím však „průmyslová revoluce“ na tomto místě skončila.

    Přečíst
  • Čokoládová manufaktura

    Česko bylo v období první republiky čokoládovou velmocí a výroba čokolády nebyla ničím zvláštním. Kvůli světovým válkám však toto odvětví upadlo. V současné době však opět ožívá a v České republice najdeme několik manufaktur, které vyrábí čokoládu přímo z kakaových bobů. Mezi nimi je i brněnská Ajala Chocolate.

    Přečíst
  • Craft brands versus mainstream

    Žádný strom neroste do nebe. Ale je zajímavé, že čím výše roste, tím více prostoru vytváří ve svém stínu pro konkurenci. A roste tím také individuální potřeba podniků odlišit se od davu.

    Přečíst
  • Oranžová vína

    Oranžová vína vzbuzují ve světě odborníků živou diskuzi. Proč ale vlastně? Oranžová vína vznikají z bílých hroznů macerací na slupkách po dobu čtyř a více dní. Vyrábí se především v oblasti Slovinska a Itálie.

    Přečíst
  • Hodnotná whisky

    Whisky má ve Skotsku dlouhodobou tradici, což jen zvyšuje její hodnotu. S výrobou skotské je odedávna spojena i daň z pálení, která je nezanedbatelným příjmem britské královské pokladnice. Vydělat mohou ale i ti, kdo se skotskou obchodují, jelikož její výnosy jsou jedněmi z nejvyšších na trhu. Investovat do whisky se dokonce vyplatí více než investice do zlata nebo ropy, jejichž ceny v loňském roce klesly.

    Přečíst
  • Rumové trendy

    Rum se těší oblibě prakticky po celém světě, i když v prodejích ho pořád ještě válcují vodka a whisk(e)y, potažmo asijské pálenky jako baiju a soju. K jeho přednostem ovšem patří fakt, že svým konzumentům poskytuje až neskutečnou paletu vůní a chutí. Má svůj jedinečný charakter, který ovlivňuje nejen způsob výroby, ale také klimatické podmínky, půda a v neposlední řadě i oddaný přístup těch, kteří za jeho výrobou stojí.

    Přečíst
  • Výroba rumu

    Rum bývá zcela oprávněně nazýván krví Karibiku, současně ale platí, že se zdaleka nejen v tomto koutě světa produkuje. Jeho výroba je rozšířena prakticky po celém světě, a právě proto lze jen těžko definovat jednotná pravidla, která by striktně určovala, jakými postupy se musí vyrábět. Zaměřme se proto na to, co vše je o cestě rumu z pole s cukrovou třtinou až do sklenky s čistým destilátem nebo koktejlem známo.

    Přečíst
  • Příběh rumu

    S rumem si lidé spojují bezpočet romantických představ. Tropy a sluncem zalité pláže, piráty, námořníky, kteří ho denně dostávají na příděl, nebo vedrem umořené plantážníky, kteří usrkávají na zastíněné verandě svých domů nápoj připravený z rumu a ovocné šťávy. Na jednom se ale shodnou všichni – domovem rumu je Karibik. A přesto je to nápoj, jehož kořeny tkví hluboko v evropské koloniální zkušenosti.

    Přečíst
  • Jeho veličenstvo dub

    Výroba whisky je komplexní proces, jehož výsledek ovlivňuje velké množství faktorů. Kvalita vody, druh ječmene, způsob sladování, fermentace, tvar a velikost destilačního kotle, délka destilace a mnoho dalších. Nicméně zřejmě největší podíl na výsledném charakteru whisky má staření. Některé prameny dokonce uvádějí, že v jeho průběhu je zformováno 60–80 % charakteru whisky.

    Přečíst