Velká kuchařka nejlepších šéfkuchařů: Inspirace zejména pro kolegy z branže

Soňa Hanušová

07. červen 2018

Nově vydanou Velkou kuchařku nejlepších šéfkuchařů, jejíž křest proběhl 6. června v Hergetově Cihelně, má na svědomí společnosti TopLife Czech, která již několik let hodnotí české restaurace, jež ohodnocuje Zlatými lvy. Na knize spolupracovalo 70 nejlepších (dle volby TopLife Czech) kuchařů, kteří představili své oblíbené pokrmy. Doporučená cena kuchařky je 660 korun.

Světová gastronomie zažívá v posledních letech nevídaný rozvoj a trendy se mění s každou sezónou. S rapidním nárůstem zájmu o gastronomii se setkáváme i u nás v Česku. Lidé se čím dál více zajímají o to, co mají na svém talíři či ve své sklence, a také začínají sami experimentovat. Kuchařské školy nikdy nebyly populárnější a police v knihkupectví se prohýbají pod vahou nových a nových kuchařek. Nyní je doplnila i Velká kuchařka nejlepších šéfkuchařů, jež se z běžné nabídky ale přeci jen vymyká.

Nejprve svým objemem. 210 receptů od 70 šéfkuchařů se nevměstná do několika stran. Kuchařka je proto objemná a váží přes dva kilogramy. Dále obsahem. Přestože kuchařka může inspirovat nejednoho nadšence do gastronomie, mnoho pokrmů vyžaduje vybavení, jež není standardní pro běžnou domácí kuchyni. Kuchařka tak má sloužit především jako inspirace pro další kuchaře. 

Každý z kuchařů představí tři recepty, de facto tříchodové menu od předkrmu přes hlavní chod po dezert. Těšit se můžete například na králičí roládu, tuňáka s bramborovou omáčkou či marinovanou hrušku s nugátem.

Každý z receptů je přesně popsán a doplněn o fotografii. Bohužel právě fotografie jsou jedinou vadou na kráse této nové kuchařky – některé ve výsledném formátu působí rozmazaně a nevzhledně. Jiné jsou naopak natolik povedené, že se kuchařka může stát i inspirací foodstylistům a fotografům.

Mezi nejznámější šéfkuchaře, jejichž pokrmy v knize najdete, patří michelinský šéfkuchař Roman Paulus či televizní kuchařské hvězdy známé z pořadu MasterChef Marek Fichtner, Mirek Kalina a Marek Raditsch. Poslední jmenovaný je oceněn třemi Zlatými lvy, a tak zaštítil celou publikaci svou tváří na obálce i úvodním slovem.