Velká kniha o rumu

Adéla Srdénková

17. říjen 2018

Začátkem září vyšla v nakladatelství JOTA Velká kniha o rumu. Název není nadnesený, jedná se opravdu o knihu, kterou ve vaší knihovně nikdo nepřehlédne. Formát knihy je 24x28 cm a má 320 stran. A ačkoli obsahuje hodně ilustračních fotografií, textu a cenných informací v ní najdete mnohem více. 

Autory jsou Dirk Becker a Dieter H. Wirtz. Zatímco druhý jmenovaný vystudoval německou literaturu a působí dnes jako redaktor a spisovatel, Dirk Becker je na poli rumu odborníkem na slovo vzatým. Je také členem mezinárodního Rum Expert Panelu, pořadatelem German Rum Festivalu a provozovatelem Rum Clubu. 

Kniha je rozdělená do deseti kapitol (když pomineme ještě prolog a přílohy) a v úvodní části se autoři samozřejmě věnují základům. Oživíte si tak, z čeho a jak se rum vyrábí, jaké je legislativní dělení (respektive že žádná jednotná legislativa neexistuje) a připomenete si historii rumu. Tím se dostáváme k další části, která se věnuje konkrétním oblastem a zemím, v nichž se rumy vyrábí. Největší prostor je samozřejmě věnován karibským a jihoamerickým státům, zapomenuto ale není ani například na Japonsko nebo Filipíny. Závěrečnou krátkou kapitolu tvoří koktejly z rumu, v níž jsou pouze vypsané receptury a postup bez fotografií. 

Text je psán ve stylu vyprávění, jednoduchým a dobře srozumitelným jazykem. Jelikož je kniha určena i široké veřejnosti (nepatří do žánru odborné literatury, ale populárně naučné), je pravděpodobné, že většina informací v knize obsažených nebude pro profesionály z oboru nová. Ale malé zopakování nikdy neuškodí a třeba i objevíte nějaký detail, střípek informace, o kterém jste doposud neměli tušení. Začínajícím barmanům ji pak zcela doporučujeme jako skvělý studijní materiál. A vlastně vůbec všem, kteří se o rum zajímají.

Velkou knihu o rumu zakoupíte v nakladatelství JOTA za 638 Kč.