Titul nejlepšího českého sommeliera získal již podruhé Kamil Prokeš

Soňa Hanušová

26. říjen 2019

V úterý 22. října ožila Nová scéna Národního divadla tak trochu jiným představením. Konalo se zde klání sommeliérů Bohemia Sekt Trophée, a to již po dvaadvacáté. Letošním vítězem se stal Kamil Prokeš, majitel vinařství ve Velkých Němčicích. Sesadil tak úřadujícího Davida Krále, jemuž tři získaná vítězství neumožňují se soutěže nadále účastnit. Stejným směrem nyní kráčí i sám Kamil Prokeš, který titul Sommeliera roku získal podruhé.

Samotnému večernímu finále předcházela celodenní soutěž, během níž 17 profesionálních sommelierů čekal vědomostní test, slepá degustace a popis daného vzorku a servis sektu a vína včetně doporučení pokrmu k danému vínu. Posléze byli vybráni tři finalisté, Kamil Prokeš, Libuše Vrbová a Matouš Forman. Ty čekalo druhé kolo s téměř stejnými disciplínami, ovšem tentokrát již před zraky veřejnosti a čekala je také prezentace před hosty. 

Modelovým párem se pro letošní ročník stali herci Iva Pazderková a Vladimír Polívka, kteří se nakonec ukázali být vypečeným párečkem a soutěžící měli co dělat, aby se s nimi vypořádali. Všichni tři však svůj úkol zvládli, tedy naservírovat sekt i dekantovat červené víno, a ještě popsat trojici vín. Největší problém měli finalisté hned s prvním vzorkem, šumivým vínem. Jelikož je Bohemia Sekt partnerem soutěže, přímo se nabízí, aby daný vzorek byl některým sektem z produkce této společnosti. Opak však byl pravdou, jednalo se o španělskou cavu. Na závěr finalisté absolvovali i slepý test pálenek. Po něm čekal porotu, v čele s prezidentem Mezinárodní asociace sommelierů Andrésem Rosbergem, náročný úkol – vybrat vítěze. Tím se nakonec stal Kamil Prokeš, druhé místo obsadila Libuše Vrbová, která zároveň získala diváckou cenu sympatie, a na třetím místě skončil Matouš Forman.

Soutěž, jejímž cílem je rozvoj profese sommeliera a vzdělávání sommelierů, má tak za sebou další ročník. Na jejím konci však není jen jeden vítěz, ale všech 17 soutěžících je obohaceno o nové vědomosti a zkušenosti, které jim nadále budou v jejich profesi pomáhat. Jak uvádí Andrés Rosberg: „Národní soutěže sommelierů nejsou přínosné jen v tom, že z nich vzejde vítěz, který se proslaví v daném státu, bude moci užívat titul Sommelier 2019 a bude také reprezentovat zemi na mezinárodním mistrovství. Soutěží se zúčastňuje mnoho dalších profesionálů, kteří se na ni dlouho učili, degustovali a trénovali a kteří tím zvyšují svoji odbornost. Právě v tom je velký přínos sommelierských klání, která prostřednictvím účastníků zvyšují úroveň tohoto odvětví v celé zemi.“

Gratulujeme proto nejen vítězi, ale všem zúčastněným.