Tipy, kde se napít v Barceloně

Petra Vondrová

27. únor 2018

Cestování už dávno není jen o prohlížení památek a muzeí, kultura národa se dá nejlépe poznat skrz jídlo a pití. A tak se stalo zvykem při plánování dovolené řešit i to, kam jít za jídlem a kde se zastavit na drink. Španělsko a jeho hlavní město koktejlu – Barcelona, mají v tomto odvětví hodně co nabídnout. Najdete tam bary, které se již tradičně objevují v různých žebříčcích top barů nejen Evropy, ale i světa. A jelikož je Barcelona velmi oblíbené kosmopolitní město, nové podniky v ní rostou doslova jako houby po dešti a je tedy stále co objevovat.  

 

Dry Martini

Místo, kde na vás dýchne historie a pravděpodobně to nejlepší místo na světě, kde si objednat klasiku, jakou je Martini Dry cocktail. Bar otevřel své dveře před více než 30 lety a původně nabízel opravdu jen již zmiňovaný koktejl, jehož receptura dodnes zdobí zrcadlo umístěné za barem. Toto zrcadlo tvoří střed barového displeje, a tak se může zdát, že jsou tu vystavené láhve mírně upozaděné. Nic to však nemění na faktu, že tyto kousky jsou skutečnými unikáty nejen velmi starých ginů, ale samozřejmě především vermutů, které jsou ve Španělsku tak populární. Ne, z těchto láhví vám bohužel nic nenamíchají. Ty lze jen obdivovat. I to však mnohým stačí ke štěstí.

Postupem času se na barovém lístku objevily i další ginové klasiky jako například Gin Fizz, Negroni a další. Dnes je majitelem baru slavný nejen barový vizionář Javier De Las Muelas a další pobočky baru jsou rozesety už prakticky po celém světě. Velkou zajímavostí je místní obsluha, která je ve věku, kdy se u nás chodí do důchodu. Svoji práci odvádí velmi profesionálně, zároveň však s velkou empatií směřovanou k hostům. Naprostým standardem je tu tak třeba i focení hostů za barem či s obsluhujícím personálem - k tomu vás vlastně sami vybízí.  

Uprostřed barového pultu se nachází stanice, která je určena pouze pro výrobu Dry Martini. Její dominantou je úzká a dlouhá míchací sklenice položená na bílých příručnících. Každý jednotlivý koktejl barman po umíchání umístí na stříbrný tácek a z toho je vám poté drink servírován. Tácků jsou tu desítky, možná mnohem více. O zbytek drinků se pak starají v pravé části a pod úrovní baru o generaci mladší barmani. Nic tu nesmí ohrozit pozornost ikonického Dry Martini.

Není asi třeba zmiňovat, že si tu Dry Martini dát prostě musíte. Bez toho nelze podnik opustit a věřte, že i pokud nejste velkým fanouškem tohoto drinku, komplexní zážitek dělá své a vy si jej zamilujete. Atmosféra je taková, že nebudete chtít zůstat jen u jednoho. V pravé části baru můžete navíc pozorovat velké počítadlo, ze kterého se dozvíte, kolikáté Dry Martini se tu právě namíchalo. A pokud budete chtít, k objednanému drinku vám zdarma vystaví certifikát s vaším jménem, datem a pořadovým číslem. Aktuální číslo je už lehce přes milion.

 

Paradiso bar

Speakeasy bar schovaný za Pastrami barem. Paradiso je zaměřené na moderní mixologii a twisty klasik. Drinky jsou tu povětšinou servírované ve všem možném, jen ne v klasických sklenicích. Design prostoru i zástěry zaměstnanců jsou silně ovlivněné motivem deštných pralesů. I s impozantním servisem, který drinky doprovází, a barem praskajícím ve švech se však nemusíte bát dlouhých prodlev. I když se vám pozorná obsluha předem omluví, že si na své drinky nějakou tu chvíli počkáte, máte je na stole zpravidla velmi rychle.

Neváhejte si do Paradisa udělat rezervaci. Bar bývá plný i uprostřed týdne, a tak by byla škoda Barcelonu opustit a tento bar nevidět. Drinky zde míchají vyvážené, což ve Španělsku, které inklinuje ke sladším chutím, než jsme zvyklí, není úplně běžné.  

Paradiso je klasickým prototypem trendy barů současnosti. Myšleno ovšem jen v tom dobrém smyslu. Barmani ani obsluha nejsou svázáni tradičními konvencemi, velmi rychle s nimi tak navážete téměř přátelský vztah a díky jejich vřelosti si odtud odnesete skvělé vzpomínky. Samozřejmostí je využívání všech moderních technik při výrobě ingrediencí i samotných koktejlů. A v neposlední řadě je důležité zmínit, že před návštěvou baru není třeba utrácet za večeři. Zdejší Pastrami je nejlepší široko daleko.

Pokud se do Barcelony chystáte na dovolenou a přemýšlíte nad datem, mrkněte předem také na Facebook Paradisa, jelikož takřka každý měsíc zde pořádají guestbartending s barmany zvučných jmen, jako je například Erik Lorincz či Luca Cinalli. A to by byla velká škoda minout.  

 

Dr. Stravinsky

V první chvíli si nebudete jisti, zda jste přišli do baru, či alchymistické dílny. Tak jako tak se vám tu ale bude líbit. Každý barový nadšenec se zastaví už před vchodem, pozornosti totiž neunikne majestátní přístroj na studenou infuzi. Podobných vymožeností tu samozřejmě mají více a nejsou jen na ozdobu, aktivně se používají k výrobě jednotlivých složek drinků.

Bar je rozdělen na dvě patra, přičemž horní vypadá jako laboratoř s nepřeberným množstvím kádinek, baněk a destilačních zařízení. Zdi spodního patra jsou lemovány sklenicemi s různými bylinnými a kořeněnými infuzemi. To vše za doprovodu zakřivených zrcadel, do nichž je lepší se po pár drincích raději nedívat. Dominantou celého prostoru je bar vyvedený v barvách rubínově červené a zelené. Zajímavostí je, že na barovém displeji jsou k vidění pouze láhve s etiketou baru. Zjistit, co se v nich skrývá, je tak námět na zajímavou diskuzi s barmanem.

Cocktailové menu není nijak obsáhlé, tvoří ho však zajímavé a nápadité drinky z ruky Antonia Naranja Nevares, jenž svůj um ukázal na těch nejlepších barmanských soutěžích a své zkušenosti mimo jiné čerpal i v slavném baru HIMKOK v Oslu. Toto všechno dohromady je zárukou, že se vám v baru bude líbit a bude o vás navíc skvěle postaráno.  

 

Collage

Malý a útulný bar s příjemnou atmosférou. Za barem můžete potkat hned dva italské barmany a toto duo vám večer opravdu zpříjemní. Dominantou podniku je krásný bar tvořený ze starožitných skříní plných těch nejlepších destilátů. Horní patro, které svým zařízením připomíná speakeasy bary 20. let, nabízí díky své otevřenosti skvělý výhled jak na bar, tak hlavně na práci zdejších barmanů. A podívaná je to opravdu pěkná.

Cocktailové menu nabízí vyváženou nabídku světových a osvědčených klasik a vlastních receptur. Velmi rádi vám tu však namíchají drink na míru vašim chutím. V těchto případech je nejlepší zaujmout místo přímo na baru, který v sobě odráží již zmíněná 20. léta propojená s tradiční španělskou architekturou. Chybět tak samozřejmě nesmí ani tradiční španělská keramika ve formě dlažby a obložení baru.

Pokud se vám podaří přijít do baru v klidnější den, veškerá pozornost místního personálu bude jen vaše, a když budete mít zájem, nesmírně rádi vám tu detailně představí své drinky a vše, co se za nimi skrývá. Nebojte se ptát.  

 

Mezcalería Oaxaca

Bar pojmenovaný pro mexické oblasti Oaxaca, odkud pochází drtivá většina mezcalů, je součástí stejnojmenné restaurace, která nabízí to nejlepší z mexické kuchyně. Mezcalería je zařízena ve stylu mexických kantýn a pyšní se tím, že má jednu z nejlepších sbírek mezcalu v Evropě. Pokud jste milovníky tohoto kouřového spiritu nebo se o něm chcete dozvědět více, neměla by Mezcalería na vašem seznamu podniků k navštívení chybět.

Na lístku však najdete i další mexické spirity a alkoholické nápoje, a to i takové, které v Evropě moc k vidění nejsou. Jedním z nich je například pulque, což je nápoj vyráběný zkvašením šťávy z agáve. Má omezenou životnost, proto není jednoduché jej do Evropy dovážet.

Cocktailové menu je tvořeno převážně z twistů na světové klasiky, můžete tak ochutnat například Margaritu nebo Negroni s typickou kouřovou chutí mezcalu. Pro dokonalý zážitek si nezapomeňte objednat také místní tacos, které se k popíjení mezcalu skvěle hodí.