Soutěž The „Drunken“ Botanist Gin & Tonic zná své finalisty

Matyáš Pejchal

09. říjen 2017

The „Drunken“ Botanist Gin&Tonic Cocktail Competition vybídla k vytvoření inovativního koktejlu Gin&Tonic. Od barmanů se očekávala kreativita a nové přístupy ke klasickému koktejlu Gin&Tonic, v němž podtrhnou spojení s přírodou a budoucí či nastupující mixologické trendy. Všech osm barmanů, kteří se do soutěže o prohlídku palírny v Islay přihlásili, zadaní bezezbytku splnili, do finále se však mohli dostat jen čtyři z nich…

Z toho důvodu porota, ve složení Tomáš Mozr a Soňa Hanušová, obešla všechny přihlášené barmany, jejich soutěžní drinky ochutnala a položila několik doplňujících otázek ke vzniku drinku, ale také k historii i současnosti značky Botanist. „Všichni přihlášení soutěžící projevili tváří v tvář výzvě, jak připravit moderní verzi klasického koktejlu Gin&Tonic, notnou dávku kreativity. V rámci prvního kola předvedli velmi zajímavé receptury i techniky přípravy. U některých soutěžících jsme však postrádali hlubší znalosti o značce Botanist. I proto bych vřele doporučil všem finalistům, aby na této části prezentace zapracovali a rozšířili své vědomosti,“ shrnuje Tomáš Mozr. A kdo tedy postoupil? Zde jsou naši finalisté, seřazeni abecedně:

Alexandra Hatalovská (Josie Bar)
Beneficial

50 ml The Botanist Islay Dry Gin
120 ml Fever Tree Mediterranean Tonic Water
20 ml homemade Ricola sirup
Garnish: lemon peel

Tomáš Nejedlý (Cash Only)
cinoT & niG

40 ml The Botanist Islay Dry Gin
25 ml Blue cheese infuze  
10 ml redukce z Fever Tree Indian Premium Tonic Water (1:4)

Jan Vlasák (Cash Only)
Islay Shore

40 ml The Botanist Islay Dry Gin
Mořská řasa Dulse nasáknutá slaným roztokem
2 střiky tekutého kouře Hickory Maple
Fever Tree Indian Premium Tonic Water 

Marek Vybíral (The Black Stuff Irish Pub)
Progressive Hebridean G&T


50 ml The Botanist Islay Dry Gin
10 ml Elixir of Islay (HM na bázi Port Charlotte)
100 ml Fever Tree Mediterranean Tonic Water

Dalšími účastníky prvního kola byli:

Petr Bachtík (L‘Fleur)
SEA&T

40 ml The Botanist Islay Dry Gin
120 ml Fever Tree Mediterranean Tonic Water
Minerální led
Botanist Sea parfém 
Garnish: Borovicové pupeny

Peter Plieštik (Black Angel‘s)
Despacito Ice Cream

50 ml The Botanist Islay Dry Gin
200 ml Fever Tree Tonic
10 ml homemade Rich Smoky sirup 

Mirza Selimovič (Cloud9)
Rakša

50 ml The Botanist Islay Dry Gin
10 ml extraktu z rakytniku
8 pcs rakytníku
Čerstvá šalvěj 
Top up Fever Tree Indian Premium Tonic Water 

Marek Štochl (AnonymouS Bar)
Bylinkový Světozor

50 ml The Botanist Islay Dry Gin
Kopeček domácí tonikové a citrusové zmrzliny s bylinkami
Garnish: nadrcené sušené byliny

Finále soutěže proběhne v rámci Prague Bar Show v úterý 31. října od 18:00. Finalisté by během své čtyřminutové prezentace měli připravit tři porce svého soutěžního koktejlu, který ohodnotí čtyřčlenná porota ve složení Tomáš Mozr (Barlife), Jaroslav Kresteš (Sales Director Selective Brands Rémy Cointreau), Tomáš Hanus (majitel a barman ve Frame bar), Leonardo Leuci (spolumajitel baru Jerry Thomas Speakeasy). Hodnotí se chuťová vyrovnanost, vizuální stránka koktejlu, celkový dojem z prezentace, inovace a prezentace značky Botanist. Výherce dostane voucher na cestu na Islay do destilérky Bruichladdich, kde se Botanist Gin vyrábí.