Soutěž o nejlepší Bavorák

Adéla Srdénková

28. květen 2019

Že Fernet Stock nepatří do starého železa dokazuje nejen jeho receptura, kterou nebylo za celých 127 let nutné měnit, ale také nový design láhve a nyní i barmanská soutěž Můj Fernet Stock Bavorák.

Ty, kdo měli zájem se soutěže zúčastnit, čekal nejprve příjemný výlet do Prádla, kde se tvoří bylinný základ Fernetu. Výrobou je provedla Kristina Demelová, která má neměnnou chuť Fernetu na starosti. Ze čtrnácti botanicals, které se pro Fernet používají, je známých jen osm, ale jak podotkla Kristina Demelová, ani odtajněním všech čtrnácti bylin by si nikdo, kdo by chtěl Fernet napodobit, nepomohl. Důležitý je totiž také poměr, ve kterém jsou byliny smíchány. Ty se pak macerují osm týdnů v lihu, macerát další dva měsíce zraje v tancích. Teprve pak se odváží z Prádla do výrobny Stock Plzeň-Božkov v Plzni, kde se ředí vodou a stáčí do láhví.

Po prohlídce výroby se soutěžící přemístili na farmu Angus, kde je kromě dobrého oběda čekaly i detaily soutěže a dvě masterclass. První z nich se týkala samozřejmě historie Fernetu a jeho mixologie, které představil nový ambasador této značky Václav Hák. Po něm si vzal slovo Robin Kolek, který na příkladu starších a novějších modelů aut BMW napověděl, o co se v soutěži jedná, a kde se inspirovat. Pomocí ukázek koktejlů z baru Termini pak vysvětlil, že i staré drinky lze předělat a pojmout inovativně.

Samotná soutěž Můj Fernet Stock Bavorák pak po barmanech požaduje, aby vzali tento koktejl do vlastních rukou a vytvořili novou inovativní recepturu. Ta musí obsahovat minimálně 3 cl Fernet Stock Original a maximálně další tři složky a ozdobu. Finalisté měli možnost své drinky registrovat do 26. května a nyní ve svých barech pomocí prodejů bojují o postup do finále. Postupující budou vyhlášeni 2. června, kteří budou mít ještě týden na to, aby svůj koktejl co nejvíce podpořili na sociálních sítích a v baru.

Samotné finále proběhne 11. června v pražské Botanické zahradě a v porotě usednou Miloš Danihelka, Tomáš Melzer a Miloš Tretter. A co lze vyhrát? Oceněni budou hned tři barmani. Ti, kteří se umístí na třetím a druhém místě, získají voucher na nákup oděvů značky Le Premier. Vítěz k této ceně získá i možnost vytvořit si v koprodukci s Fernet Stock vlastní bitters.