Slovak Bar Show bojuje s nezájmem slovenských barmanů

Soňa Hanušová

27. září 2019

Minulý čtvrtek, 19. září 2019, se v bratislavské Refinery Gallery uskutečnil třetí ročník Slovak Bar Show. Ta se letos přestěhovala z Banské Bystrice, kde se odehrály předchozí dvě. Ovšem ani změna prostředí z historické radnice do industriálnějších prostor a přesun do Bratislavy, a mnohým ze slovenských barmanů tak vyloženě „pod nos“, nepomohly. Letošní Slovak Bar Show se zúčastnilo 540 návštěvníků. 

Velkoryse pojatý prostor, jehož uváděná kapacita je 2500 osob a který dopřál necelé dvacítce vystavovatelů dostatek místa, se tak zaplnil jen z malé části. A to i přesto, že letošní program opět nabídl řadu zajímavých témat a zahraničních řečníků. Jako první sérii seminářů odstartoval Jad Ballout z Libanonu, který mluvil o rozdílech mezi barmanem a majitelem podniku. Pro to druhé už totiž nestačí umět perfektní drinky, ale musíte být i dobrý manažer. Zmínil též důležitost výběru místa pro vlastní bar, zásadní je také koncept. Snažit se najít „díru na trhu“ a přijít s něčím novým a neotřelým, což vůbec není jednoduché. Jemu se to s bejrútským Central Station Boutique Barem povedlo, proto jej v závěru blíže představil. 

O baru hovořil také Andrea Civettini ze španělského baru Paradiso, konkrétně se jeho přednáška týkala koktejlového menu nazvaného The Illusionist Menu. Z něj se pak zabýval zejména dvěma koktejly: Supercool Martini, které při servisu sice zůstává tekuté, ale zároveň je namražené a ve sklence se nerozlije, ale hromadí do výšky, a koktejlem Kriptonita, který pod UV lampou fluoreskuje.

Na Jada Ballouta částečně navázala Miriam Schofield se svou přednáškou Ako to nedoj***ť. Na příkladu vlastní práce, kdy pomáhala s tvorbou baru pro hotelový řetězec Mandarin Oriental, ukázala, co vše je třeba při stavbě baru brát v potaz a kolik lidí se na tom podílí. Na závěr přizvala na pódium i Erika Lorincze, aby se podělil o vlastní nedávné zážitky spojené s otevřením jeho baru v Londýně. 

Kromě nich vystoupil i Tim Etherington-Judge z Healthy Hospo, který se věnoval zdravému životnímu stylu. Jak vše zvládat a jak toho stihnout co nejvíce bylo tématem Zdeňka Kaštánka a součástí programu byla i panelová diskuze o barmanství na Slovensku, které se zúčastnili Karol Szasz, Ľuboš Rácz, Joseph Benjamin Benian, Karol Domisch a Miroslav Telehanič. Samý závěr večera pak patřil předání Slovak Bar Awards. Ceny se udělovaly ve čtyřech kategoriích: nejlepší barové menu (Antique American Bar), nejlepší bar (Michalská Cocktail Room), nejlepší ambasador (Marek Polomský) a barová osobnost roku (Róbert Šajtlava). 

Že se organizátoři Slovak Bar Show za program nemusí stydět, potvrzuje i Jan Šebek z pražského L’Fleur Baru: „Slovenskou Bar Show jsem letos navštívil poprvé. Určitě bych hned na začátek chtěl vyzdvihnout skvělý program, v průběhu se na pódiu vystřídala jedna větší osobnost než ta druhá. Každá přednáška byla naprosto jedinečná a inspirativní. Oceňuji také pěkné a prostorné industriální místo, i když bylo trošku z ruky a dostupnost z centra tak nebyla nejjednodušší. Na Bar Show se objevily i skvělé pop-up bary, zmínil bych například Tanquarey či Jim Beam stánek, ačkoliv drinků bylo všude dost. To samé se bohužel nedá říci o jídle. Příští rok ale navštívím bar show určitě znovu.“ 

Nedostatek jídla i vody zaznamenalo více účastníků, stejně jako několik dalších organizačních nedostatků. Velmi zvláštní například bylo, že někteří z vystavovatelů stavěli své stánky ještě hodinu po oficiálním zahájení akce. Ne úplně povedený byl také skluz seminářů, který nabral až půl hodiny. Ten však byl dán nezájmem účastníků – řečníci vyčkávali, zda se židličky před nimi aspoň částečně zaplní a nebudou promlouvat k prázdnému sálu. Paradoxně místa se zaplnila právě ve chvíli, kdy začali mluvit. Jelikož edukace je jedním z pilířů podobných akcí, je skvělé, že Slovak Bar Show v tomto směru od prvního ročníku drží laťku. 

Pro pořadatele pak není snadné, když odezva není taková, jakou si představovali, což vyplývá i z vyjádření jednoho z organizátorů, Ľuboše Končoka: „Stred a východ Slovenska neprišiel vôbec, otvára sa preto otázka, či Bratislava je tá správna voľba. Keďže prišlo výrazne menej návštevníkov ako po minulé roky nie sme úplne spokojní. Veľmi pozitívne však hodnotíme prístup barovej komunity, ktorá prišla a vyjadrila nám tým podporu, že tento projekt má zmysel.“

Přestože návštěvnost nebyla nejvyšší, je třeba uznat, že se mezi účastníky objevily největší slovenské barové osobnosti jako Stano Vadrna nebo Erik Lorincz, které neváhaly přicestovat ze zahraničí. Vyjádřily akci tak svou podporu, kterou za velmi důležitou považuje i další slovenská barová osobnost Ľuboš Rácz. Ten se o Slovak Bar Show rozepisuje na svém blogu Barkultur, kde mimo jiné píše: „Team Slovak Bar Show potrebuje teraz podporu. Potrebuje cítiť, že chceme, aby bola ďalšia. Aby bola lepšia ako bola tá prvá. Môžem sa rozpísať, čo sa malo urobiť lepšie a skritizovať nedostatky, ktorými trpia podobné podujatia. Priznám sa, že som ich mal v hlave. Ale potom som si uvedomil, že sám nemám čas a energiu na to, aby som niečo podobné zorganizoval, tak sa nepatrí otvárať si nahlas virtuálne ústa. Ak sa tak stane, bude to osobne s cieľom dodať energiu a chuť sa nevzdať a bojovať ďalej za kvalitnejšie barové Slovensko. Lebo bar show je znakom toho, že to u nás s barovou kultúrou myslíme vážne a že sa vôbec nemáme za čo hanbiť.“

Třetí ročník Slovak Bar Show tak měl své klady i nedostatky, z nichž tím největším byl právě nezájem ze strany slovenské komunity.