Na žízeň i horko je tu Smash!

Soňa Hanušová

12. červenec 2018

Smash. Už samotný název je příslibem osvěžení v horkém létě. Tento nápoj plný ledu, bylin a ovoce lze historicky zařadit k roku 1862, kdy se objevil v příručce Jerryho Thomase. Zde však není uveden jako smash, nýbrž julep. To nám do dnešních dní zanechává zmatek v definici tohoto koktejlu, byť už roku 1888 Harry Johnson tyto dva koktejly rozlišuje a považuje je za dva rozdílné nápoje. Stejně jako rozpor v názvosloví smashe se do dnešních dní udržela i jeho popularita. Dokazuje to koktejl, který pro nás ve vídeňském baru Kleinod připravil Philipp Scheiber.

Obliba smashů je nesporná. Vždyť receptura na smash se objevila i v The Savoy Cocktail Book z roku 1930, ačkoli, pravda, zahrnutá do oddílu julepů. To mě ale na této skupině koktejlů nejvíce baví ‒ jak rozmanitá může být. Vše je dovoleno, meze se nekladou. Jako u mnoha koktejlů je otázka přesné definice smashe otázkou spíše sémantickou. Smash je koktejl s otevřeným koncem, libovolně variabilní, sezónně flexibilní. Můžete si s ním vyhrát, jak se vám zamane, použít můžete, cokoli je zrovna po ruce. Led je sice základem drinku, ale klidně můžete nápoj přelít do sklenky bez něj. Pro někoho je synonymem smashe ovoce, zvláště během sezóny, osobně ale dávám přednost jen bylinkám. Z nich je nejtypičtější máta, ta je však na můj vkus příliš výrazná a ne každý ji má rád. Preferuji proto bazalku. Její krásně svěží a jemné vůni i chuti nikdo neodolá. Vážně, neznám nikoho, kdo by neměl rád bazalku.

A samozřejmě zde musíme mít nějakou bázi. Gin je pro léto jako stvořený. V podstatě se dá využít jakýkoli světlý spirit, ale v současné době ginového bláznovství by bylo skoro hříchem jej nepoužít. Kromě něj přidám samozřejmě i cukrový sirup, čerstvou citronovou šťávu a trochu bílku, aby byl koktejl pěkně napěněný a provzdušněný. Možná budete namítat, že se tím přibližuji spíše k souru, ale trvám si na svém – je to smash. V této kategorii je možné opravdu vše, proto ji mám tak rád. A samozřejmě nám tím vznikne perfektní osvěžující letní drink.

Gin Basil Smash

5 cl ginu
3 cl čerstvé citronové šťávy
2 cl cukrového sirupu
5‒6 lístků bazalky

Veškeré ingredience nadávkujeme do šejkru, přidáme led a opravdu důkladně protřepeme, dokud koktejl nezíská tu správnou jemnou strukturu. Pomocí double strain přelijeme koktejl do sklenky s ledem a tu ozdobíme lístky čerstvé bazalky.

Celý článek najdete v:

BARLIFE Magazine č. 87