Na bourbon jinak

Václav Větvička

20. prosinec 2018

Vždy, když to vypadá, že se na trhu s bourbonem už nemůže objevit nic nového, vynoří se nová palírna, která se pokusí o nějakou novinku. Jednou z nich je kentucká destilérka s poněkud neohrabaným názvem Jeptha Creed.

Palírnu si před dvěma lety otevřeli manželé Bruce a Joyce Nethery se snahou nabídnout ten nejlepší bourbon s použitím tradičních metod a nejnovějších technik. Ani jeden z nich přitom neměl s pálením alkoholu žádné zkušenosti – Bruce je farmář a Joyce průmyslová chemička. Do podniku přibrali také své dvě děti, což v případě syna Huntera bylo poněkud obtížné, protože ve věku 18 let nesmí v alkoholově prudérní Kentucky vstoupit tam, kde se prodává alkohol. Joyce si v pětidenním kurzu obnovila znalosti teorie destilace a podnik se mohl rozjet.

To samo o sobě není v Kentucky tak jednoduché. Zákon sice umožňuje postavit palírnu prakticky kdekoliv, ale ve velkém procentu okresů je stále částečná nebo dokonce úplná prohibice. Takže destilovna může pálit, ale smí prodávat jen velkoobchodům. To se samozřejmě palírnám, které mají značnou část příjmů z návštěvníků, moc nehodí.  Rodina Netheryových si proto musela nejdřív vytrucovat připojení k jinému okresu, kde doufají, že již brzy projde zákon dovolující nalít zákazníkům skleničku.

Hlavní změnou oproti tradiční přípravě je využití krvavě rudé odrůdy kukuřice známé pod jménem „krvavý řezník“. Jedná se o starou a téměř zapomenutou odrůdu, proslulou nízkými výnosy a náchylností k nepřízni počasí. V bourbonu tato kukuřice přidá sladké a  ořechové příchutě. A protože se rodina nemohla dohodnout na tom, jak by nový bourbon měl chutnat, připravují hned tři – jeden s vysokým procentem ječmene, druhý s vysokým procentem žita a třetí se směsí čtyř obilovin.

Dalším rozdílem je doslovné lpění na konceptu ground-to-glass, který si v Kentucky zatím žádná destilovna neosvojila. A není divu – dodržet slib, podle kterého se palírna musí aktivně zúčastnit každého kroku, není nijak snadné. Netheryovi si proto svoji kukuřici pěstují sami na rodinné farmě. A nejen kukuřici, ale také veškeré ovoce a bylinky potřebné k přípravě ochucených vodek. Majitelé jdou tak daleko, že se vrhli i na včelařství.

První várky jsou již několik let hotové, ale zatím tiše stárnou a na trh se dostanou až v příštím roce. Palírnu je nutné pochválit, protože si na svůj bourbon ráda počká a nevyužila trik nechvalně proslulý v poslední době u řady podobných rodinných značek, tedy kupovat bourbon z komerční destilérky v Indianě a prodávat ho ve vlastních láhvích. Jeptha Creed tak zatím živí prodej ochucené vodky a ve Spojených státech stále populární verze whisky prodávaná pod obecným názvem moonshine, tedy whisky, která neviděla sud. Pokud budeme mít štěstí, můžeme najít limitovanou edici Bloody Butcher's Creed Whisky, což je 46% whisky stařená šest měsíců v sudech po bourbonu z jiných destiloven. Odměnou nám bude téměř meruňkově zbarvená whisky s lehce ovocnou vůní a jemně mandlovou chutí. Na  ten opravdový bourbon si ale ještě budeme muset chvíli počkat.