Mallorca. Ostrov plný jalovce, citrusů a nových produktů

Tomáš Ivančík

23. prosinec 2019

Každý, kdo přiletí na ostrov Mallorca, si občas nepřipadá jako ve Španělsku, ale spíš jako v Německu anebo Anglii. Může za to velké množství turistů z těchto dvou zemí. Ti si zde navíc v posledních letech kupují nemovitosti a stěhují se na ostrov žít. Přesto je Mallorca španělským územím a všichni víme, že se Španělsko a Španělé zbláznili do ginu. Na Mallorce však začaly vznikat nové ginové produkty až v posledních letech. Taková jedna nová palírna, jejímž hlavním produktem je Palma Gin, se jmenuje Mallorca Distillery a vznikla teprve loni, v září 2018. 

Mallorca Distillery je malou firmu na okraji města Palma, která se nachází v průmyslové čtvrti, hned vedle prodejny a servisu lodních motorů. Anglický majitel a investor si pořídil šikovný měděný kotlík pot still s objemem 500 litrů, ve kterém s pomocí mladého master distillera Jamese Gibbonse vyrábí svůj Palma Gin.

Jedná se o gin, který využívá velké množství lokálních surovin – hlavně různé květy a čerstvé citrusy. Velice zajímavou složkou Palma Ginu je lokální jalovec, který je zcela odlišný od běžně používaného jalovce z Itálie nebo Makedonie. Jalovec z Mallorcy má mnohem větší plody, bobule nemají tak tmavou barvu a jejich chuť je více zemitá, ale zato šťavnatá. Master distiller James používá pro svůj gin jen zhruba 20 % jalovce z Mallorcy, právě proto, že je mnohem výraznější. 

Další zajímavostí v Mallorca Distillery je použití velejemného obilného lihu ze Švédska, ve kterém se všechny botanicals macerují. Tento líh ze severní Evropy je tak jemný, že podnítil vznik nového produktu, a to Palma Organic Vodka. Anglického majitele destilérky natolik uchvátila kvalita a jemnost lihu, že požádal Jamese, aby něco vymyslel. Po různých pokusech se nakonec rozhodli přidat drobné množství mořské soli, která se na ostrově ve velkém vyrábí už stovky let. Výsledná chuť Palma vodky je překvapivě jemná, bohatá, jemně nasládlá a zachycuje chuť ostrova v každé láhvi. I když já sám nejsem velkým příznivcem vodky, chuť a jemnost tohoto produktu mě překvapila.

Majitelé si hodně zakládají na ekologii a udržitelnosti, právě proto spolupracují s lokálními farmáři a dle Jamese se lze brzy těšit na další nové produkty. 

Na první pohled také zaujme unikátní láhev, jejíž design odkazuje na tradice Mallorcy. Láhev je inspirována pro Mallorcu typickými dlaždicemi suelo hidráulico, které často potkáte v tamních koupelnách. Inspiraci pro design láhve našli u místní rodiny Huguetů, která ručně vyrábí tyto dlaždice víc než 80 let. Dominantní okrouhlé logo na láhvi má odkazovat a připomínat obrovská vitrážová okna katedrály La Seu (katedrála Panny Marie v Palmě), která patří mezi nejkrásnější katedrály Evropy. Dlouhý proces návrhu, který trval kolem deseti měsíců, se vyplatil. Přitom nejde o obal, ale za pomoci speciálního potisku se design přenesl přímo na sklo láhve. Díky tomu se neztratí na poličce žádného baru. U dalších produktů, například Palma Vodky, se už jedná o etiketu a nikoli speciální potisk na celou láhev.

Bohužel se mi nepodařilo v průběhu mé návštěvy Mallorcy vidět destilovat gin, a to z prostého důvodu: palírnu jsem navštívil v době strašných veder, kdy se každý den teploty šplhaly přes 37 °C. Jak řekl James, v takovém počasí se destilovat nedá! Alespoň ne přes den. Celkově, i s ohledem na rozlohu destilérky, možnosti zásob a velikost destilačního kotle, tady zatím destilují jednou za několik měsíců.

Jedním z nových pokusů a limitovaných produktů destilérky je Palma Winter Gin. Jedná se o stařený Palma Gin zrající v dubovém sudu po lokálním vínu Manto Negro z oblasti Binissalem. Pro navození zimní až vánoční atmosféry je do sudu přidána vanilka, skořice a hřebíček. Výsledek několikaměsíčního zrání v sudu je překvapivě dobrý a nejlepším důkazem úspěchu je vyprodání této limitované edice o zhruba 400 láhvích. Nemusíte být smutní, jelikož James už pracuje na upravené verzi stařeného ginu, který nebude dostupný jen v limitované sérii, ale stane se standardním Aged Palma Ginem.

Mallorca Distillery je nová palírna, která má určitě našlápnuto správným směrem. Vždyť za krátkou dobu své existence už stihla vytvořit tři zajímavé produkty. Navíc přináší další doprovodné akce: pro velký zájem o produkty zde začali organizovat placené prohlídky palírny s ochutnávkou. Dále nabízejí možnost vydestilovat si u nich vlastní gin, nebo se přihlásit na kurz k přípravě koktejlů.

Palírna se nachází na okraji města Palma, které navštěvuje obrovské množství turistů po celý rok a které má řadu výborných koktejlových barů a prvotřídních restaurací. A pokud lokální barmani budou používat produkty Mallorca Distillery, lze předpokládat, že destilovat se bude muset i v létě. Doufejme, že i česká a slovenská barová komunita bude mít v budoucnosti možnost ochutnat jejich produkty a pracovat s nimi.