Kterak se Honza ambasadorem stal

Jan Urban

30. květen 2019

Je tomu už pár měsíců, kdy jsem natrefil na možnost stát se brand ambasadorem značky Licor 43. V té době jsem sice pro jednu značku už pracoval, ale nějak jsem cítil, že jsme si spolu ve finále moc nesedli. Proto jsem se rozhodl zkusit své štěstí. Překvapivě hladce jsem proplouval jedním kolem za druhým, až jsem se najednou ocitl ve Žlutých lázních a podepisoval jsem smlouvu s mým novým šéfem z Belgie.

Bylo samozřejmě nutné udělat několik zásadních věcí a jednou z nejdůležitějších bylo se detailně seznámit se značkou, kterou nyní budu zastupovat. A nikde se s daným produktem neseznámíte lépe než přímo v místě jeho výroby. Proto má další cesta vedla rovnou do Cartageny. Města, které se proslavilo už v dobách Římské říše, byť bylo dvakrát srovnáno se zemí. 

Na místě mě čekal Sergio, který má na starosti návštěvnické centrum a také kohokoli, kdo má se značkou co do činění a chce se o ní dozvědět více. Než o značce něco řeknu i já vám, musím zmínit, že Sergio je opravdu nebezpečný člověk, když přijde na objednávání jídla a pití. Úplně nejdříve mě totiž zavedl do místní rybí restaurace a v jednu chvíli jsem před sebou měl pět talířů a tři koktejly. Ale také jsem měl možnost ochutnat první koktejl z Licor 43 přímo ve Španělsku, a to rovnou místní specialitu Café Asiatico. Jedná se o twist na vietnamskou kávu, samozřejmě s přídavkem Licor 43. Velmi sladká věc už sama o sobě, ovšem Španělé jsou schopní si do toho ještě dva sáčky cukru přidat...

Po této hostině jsme se konečně přesunuli do výroby. Kde se „casa de Licor 43“ nachází, poznáte už z dálky. Fasáda budovy je totiž tvořena 43 různě barevnými pruhy, kdy každá z barev symbolizuje jednu z ingrediencí obsaženou v Licoru. Během návštěvy přidruženého muzea zjistíte, že tahle tekutina má vážně dlouhou historii. První zmínka se datuje už do roku 209 před naším letopočtem, kdy starověcí Římané vyráběli nápoj zvaný liqvor mirabilis. Tuto recepturu obnovil v roce 1946 Diego Zamora se svou rodinou a výrobek pojmenoval Licor 43. Receptura je samozřejmě tajná a zná ji jen rodina Zamora. Nicméně pár ingrediencí se nám podařilo zjistit: likér obsahuje vanilku, zelený čaj, pomeranč, koriandr a kávu. Ostatní přísady už jsou pečlivě střežené. Důležitou součástí výroby je finální několikaměsíční zrání produktu a následné vystavení teplotám pod bodem mrazu a filtrování. 

Rovnou jsem se také seznámil s novinkami v portfoliu, kterou je například Licor 43 Baristo. Jedná se o infuzi likéru kávou z Kanárských ostrovů, což mě celkem překvapilo. Byl jsem přesvědčen, že káva se v Evropě moc nepěstuje, natož udělat takovou produkci, aby to pokrylo výrobu likéru. Další novinkou je Licor 43 Orochata, která nese chuť klasického španělského nealko drinku Horochata z tygřích ořechů a citrusů.

Večer jsme opět vyrazili obhlédnout místní gastronomii, která nabízí skvělý seafood. Výhoda každého města ležícího u moře. Tatarák z tuňáka s česnekem a křepelčím žloutkem nepřekonala ani návštěva michelinské restaurace, kterou jsme absolvovali další den. Zajímavé je, že lidé zde mají značku Licor 43 opravdu rádi a jsou pyšní, že se vyrábí zrovna v jejich městě. Bylo to znát v každém podniku, kde se nejčastěji likér servíroval v kombinaci s citronovým freshem, sodou a plátky pomeranče. 

A jelikož by byla škoda si tohle všechno nechat jen pro sebe, můžete se do budoucna těšit na soutěž o cestu do Španělska, kde tohle všechno zažijete osobně.