Jak se míchá v Madridu aneb kde ochutnat ty nejlepší drinky

Petra Novak

13. únor 2019

Španělský Madrid možná nenabízí takové množství barů jako Barcelona, o to zajímavější koncepty a drinky jsou zde však k vidění. V rámci madridské THE DRINK SHOW, o níž si můžete přečíst v Barlife 91, jsme prošli ty nejlepší z nejlepších a nyní se s vámi podělíme o své postřehy.

Angelita

Tento podnik ve svých útrobách skrývá dva rozdílné koncepty. Vrchní část tvoří wine bar s excelentní kuchyní a s obrovskou sbírkou vína, kdy až 50 druhů můžete ochutnat po skleničce. Za železnými dveřmi se pak skrývá american bar. Ten nabízí do detailu vyladěné koktejly servírované ve všem možném, pouze ne ve standardních koktejlových sklenicích. Bar má i svou vlastní kuchyň, takže zatímco restaurační část je více zaměřena na klasickou evropskou kuchyni v moderním pojetí, v baru si můžete dát ty nejlepší pokrmy asijské kuchyně.

Angelita pravidelně vyhrává soutěže o nejlepší bar ve Španělsku a není divu. O jejich umu se můžete přesvědčit i na mnoha videích, které barmani sdílejí na internetu.

Salmon Guru

Bar, který poslední dobou budí nejvíce rozruchu. Na podzim minulého roku se totiž umístil na 47. příčce v prestižním žebříčku The World's 50 Best Bars. To z něj dělá místo, které byste při návštěvě Madridu prostě neměli vynechat.

Nás zaujalo nápadité menu, které je rozděleno do kategorií podle chuťového profilu. Pokud tedy máte chuť na něco svěžího, nebo naopak na něco silnějšího, nemusíte složitě listovat. Menu je graficky velmi pěkně zpracované, jeho součástí je i poslední dobou hojně využívané leporelo.

Samotný design baru je též vyvedený do detailu. Malá vstupní místnost je kolem dokola lemována sbírkou starých láhví spiritů a nejrůznějšího barmanského náčiní. Poskytuje tak velmi pěkný pohled do minulosti. Následuje první místnost s barem, nízkými stolky a tlumeným osvětlením – vše ve stylu klasického koktejlového baru. Druhá místnost je o poznání hravější a modernější, na zdech i stropech je množství neonů, sezení je vyvýšené a celému prostoru vévodí masivní dřevěný stůl, který však ve svých útrobách schovává další plnohodnotný bar, který se v případě potřeby otevírá též.

Návštěva Salmon Guru je zážitkem. A to nejen koktejlovým – i tady se servírují výtečná barová jídla. A v neposlední řadě jsme zde narazili na personál, který svoji práci dělal opravdu s láskou, a to se odráželo na celkové atmosféře místa, odkud se nám ani po čtyřech drincích nechtělo odejít.

Santamaría coctelería de al lado

Doslovný překlad názvu je „bar od vedle“, což zde naprosto sedí. Santamaría není žádný moderní fancy bar. Na první i druhý pohled působí lehce zanedbaně, o to lepší jsou však místní drinky. Menu tvoří dvě části, koktejlové klasiky a jejich twisty. Drinky nás na první pohled překvapily svou jednoduchostí, která aktuálně není v Madridu příliš obvyklá, a možná i to více jsme si užili jejich naprosto bezchybnou chuť.

Pokud tedy budete chtít poctivou klasiku, zamiřte sem. Ne, barman před vámi nebude ničím házet, nebude mít tisíckrát naučené a trošku strojené pohyby, proti vám bude normální kluk, jemuž jde primárně o jednoduchost a dobrý drink. Prostě takový obyčejný bar od vedle, kde se můžete cítit doslova jako doma a který chce každý mít ve své ulici.

Baton Rouge

Cocktails a street food v jednom. Prostor je tvořen dvěma patry se spoustou zákoutí. Hned po vstupu se vám naskytne pohled na dominantu – velký dřevěný bar, kde největší pozornost vyžadují vystavené láhve. Do oka vám ihned padnou místní vlastní bitters, speciální blend vermutu a také vlastní coupage whisky, kterou tu používají na klasiky jako Manhattan nebo Sazerac.

V rámci následování posledních trendů je největší místo v menu věnováno twistovaným klasickým drinkům, ze signature kategorie pak zaujme Butter Mandy, sour style cocktail se sherry Pedro Ximenez a whisky infuzovanou croissantem. Na své si přijdou i milovníci popíjení čistých spiritů, nabídka je zde více než bohatá.

Velkým lákadlem je taktéž místní kuchyně. V duchu jednoduchosti servírují to nejlepší pouliční jídlo z celého světa. Od amerických smažených nakládaných okurek až po vietnamské jarní rolky.

Macera TallerBar

Už název sám napovídá, oč tady běží. Maceráty, kam se jen člověk podívá. Koncept Macery je založen na jednoduchých drincích jako Gin&Tonic, Margarita apod. Kouzlo je ve využití různých bylin, ovoce, ořechů a koření pro ozvláštnění základních alkoholových bází a množství domácích likérů a sirupů. Maceráty jsou opravdu vydařené, přidaná složka je v nich cítit tak akorát a vřele doporučujeme například gin infuzovaný bobkovým listem. Nechali jsme si z něj namíchat „obyčejný“ G&T, který nás však o to více překvapil svou suchou a zemitou chutí a perfektním balancem.

Při zařizování Macery majitelé vsadili na jednoduchost. Velkému otevřenému prostoru vévodí bar a po jeho straně se nachází velký stůl a skříně plné nádob s alkoholy, které právě prochází macerací.

Když se večer blíží ke konci a máte v sobě dostatek alkoholu, můžete jim také na závěr třeba políbit… stěnu. Ovšem pouze za předpokladu, že s sebou máte výraznou rtěnku. Stěny jsou tu totiž doslova obsypány polibky, často i se jménem a datem zanechání.