International Rudolf Jelínek Cup: nejlepší koktejl ze slivovice namíchal Rakušan Stefan Haneder

Soňa Hanušová

20. září 2019

Ve vizovických prostorách likérky Rudolf Jelínek se uskutečnil již 19. ročník soutěže International Rudolf Jelínek Cup, kterého se zúčastnilo 37 soutěžících z 11 evropských zemí. Kromě Česka tak své zástupce vyslali i sousední Slovensko, Rakousko a Polsko, ale také Švýcarsko nebo Estonsko. Porotu pak nejvíce zaujal rakouský barman Stefan Haneder se svým koktejlem Golden Forest.

S ohledem na počet přihlášených nečekal porotu lehký úkol, byť se soutěžilo paralelně na dvou barech. Barmani, kteří si vytáhli čísla 1 a 2 se za bar postavili okolo dvanácté a základní skupinu po páté hodině uzavírali Jan Zlámaný a Jan Šebek. První z barů hodnotili Michal Ďuriník a Lukáš Vrábeľ, na druhém baru pak na soutěžící dohlíželi Martina Peštová a Jan Lindgren. Z každého soutěžního baru postoupili dva finalisté, kteří se utkali o vítězství. Rozhodnout, kteří z nich to budou, ale nebylo nic snadného, jak přiznává Michal Ďuriník: „Byl jsem velmi překvapený hojnou účastí barmanů i samotnými koktejly. Ač se to nezdá, je slivovice dobře použitelná do všech tipů míchaných drinků, a tak se zde sešlo plno perfektně vybalancovaných koktejlů a zajímavých kombinací. Osobně bych proto nechal postoupit více lidí. S Lukášem jsme byli v opravdu složité situaci a bodové rozdíly byly minimální. Všichni, které jsme hodnotili, byli dobří, ale vybrat jsme mohli jen dva.“

Do finále se tak probojovali dva čeští zástupci, Tomáš Zvolánek a Marek Vybíral, a dva zahraniční, Stefan Haneder z Rakouska a Štefan Gašparík ze Slovenska. Finále, jemuž ještě předcházel seminář fotografa Tomáše Třeštíka a Petra Horáka z agentury Pria, který se věnoval sociálním sítím, odstartovalo po sedmé hodině večerní. A v tu dobu byla na některých soutěžících již znát únava, zejména ta společenská. Jaká je tedy rada Michala Ďuriníka soutěžícím příštího ročníku? „Jako barmani pracujeme každý den s alkoholem a asi každý z nás si rád dá panáka. Jsou ovšem situace, které se nesmí vymknout kontrole – v práci i na soutěži je třeba být profesionál. Zvlášť, když to dotáhnu až do finále... Všichni čtyři finalisté sice měli skvělé drinky, krásnou prezentaci a předvedli dobrou show, ale jediný Stefan ji byl schopen během finále předvést znova a naservírovat již kompletní porotě v podstatě identický koktejl. Bodově byl sice favoritem od začátku, ale ostatní mu to ve finále ještě ulehčili.“ První místo v této soutěži a šek na 500 eur tak získal Stefan Haneder, na pomyslné bedně vedle něj stanuli Marek Vybíral a Tomáš Zvolánek na druhém a třetím místě. 

A čím přesně tito soutěžící porotu zaujali? Zadání bylo v zásadě jednoduché: vytvořit fancy koktejl, který bude obsahovat minimálně 2 cl pětileté kosher slivovice. Tématem letošního ročníku pak bylo místo, kde žiji. Tomáš Zvolánek vsadil na slivovicový twist koktejlu Cosmopolitan (Slivkopolitan), tedy spojení slivovice, pomerančového freshe a domácí brusinkové redukce. Marek Vybíral ve svém drinku Mora propojil slivovici s fernetem a domácím sirupem z rakytníku. Vše korunoval několika kapkami whisky Gold Cock BS limited edition a dolil pivem BSB Czech Lager z pivovaru Košíř. 

Vítězný koktejl s názvem Golden Forest je kombinací 3 cl slivovice, 2 cl sirupu Monin Black Forest, 1 cl čokoládového likéru Mozart Chocolate Dry, 8 cl black cassis džusu a 6 cl domácí cocktail espumy. Garnish tvořila švestka a lesní byliny. Stefan Hadener se inspiroval, jak téma vyžadovalo, místem, kde žije. Tím místem je městečko Freistadt poblíž hranic s Českou republikou a lesy, které ho obklopují. Jednotlivé suroviny tak reprezentují, co je možné v okolí najít – od švestkových stromů v sadech za domem až po lesní ovoce, které je v Rakousku nejběžnější náplní koláčů. A jak se Stefanovi se slivovicí pracovalo? „Slivovice je pro míchání skvělá, jen je třeba ji brát jako modifikátor. V takovém případě krásně doplní koktejl a dodá mu specifickou vůni a chuť, aniž by přehlušila ostatní složky.“ Také nás zajímalo, jestli Stefan sledoval i další soutěžící a kdo ho případně nejvíce zaujal: „Popravdě moc času na to nebylo, věnoval jsem se přípravě svého vystoupení a pak už jsem moc dalších barmanů nestihl. Zaujal mě ale například Jan Zlámaný a jeho černý koktejl, ten vypadal opravdu dobře.“ 

Loňskému vítězi Janu Zlámanému unikl postup do finále o pouhé dva body, ocenění si přesto odnesl, a to za nejvíce inovativní koktejl. Dále porota vyhlásila a předala ocenění v kategoriích: nejlepší zahraniční barman (Štefan Gašparík) nejlepší technika (Jiří Pácalt), nejlepší vizuální dojem (Robert Gloss) a talent poroty (Kamila Šturmová). Gratulujeme všem oceněným.

Zdroj fotografií: Rudolf Jelínek, CBA