InstaDrink

Soňa Hanušová

16. leden 2018

InstaDrinkem není míněna žádná instantní rychlokvaška, ale koktejl, který ve chvíli, kdy jej před nás barman postaví, budeme chtít vyfotit a dát na Instagram. Ideálně se spoustou nesouvisejících a naprosto nesmyslných hashtagů ve stylu #kdo #nepije #s #nami #pije #proti #nam #nofilter. A pak už se můžeme jen pohodlně usadit a sledovat, jak nám (ne)přibývají „lajky“. Samozřejmě velkou roli v tomto případě hraje i servis, takže tři oslovení barmani kromě zadání obdrželi i odkaz na portfolio značky Jakobsen Design, za níž stojí mladý produktový designér Martin Jakobsen, kde si měli vybrat sklenku, v níž svůj koktejl chtějí prezentovat. Který ze tří koktejlů by podle fotky oslovil vás a který vybral Kryštof Hordina, vítěz minulého Inspiromatu?

 

Friends
Jaroslav Štrunc
Amigos Cocktail & Music Bar, Plzeň

5 cl Presidente 19
3 cl Campari Bitter
1 barová lžička sherry Pedro Ximénez
2 střiky čokoládových bitters
pomerančová kůra
hořká čokoláda
kouř z třešňového dřeva

Přátelství je v současné době poněkud pomíjivý pojem. Přátele dnes na Facebooku počítáme ve stovkách, ale jsou to naši skuteční přátelé? Sladkohořký drink symbolizuje právě tuto současnou zkušenost. Sladký pocit z toho, že máme hodně kamarádů, občas hořce končí, když je skutečně potřebujeme. Přesně takový je i samotný drink. Kouř symbolizuje tajuplnost a očekávání, se kterým každého nového kamaráda potvrzujeme.

Ingredience nadávkujeme do vychlazené míchací sklenice a vše důkladně vymícháme s kvalitním ledem. Poté přelijeme na blok ledu do sklenky Baron, do které naženeme kouř za použití udicí pistole. Zastříkneme pomerančovou kůrou a elegantně ji vložíme do sklenice. Ke skleničce přiložíme kousek hořké čokolády a vše servírujeme před hosta.

Kryštof: I když je už použití udicí pistole v kombinaci se skleněnou fajfkou jakožto servírovací nádobou poměrně okoukané, stále jde z pohledu hosta o vděčné spojení. Uplatnění sladkého rumu, Campari, čokolády a pomerančů vytváří nejenom jednoduché, ale zároveň naprosto čitelné splynutí chutí.
 

Tweety
Martin Nemček
Old Fashioned Bar, Bratislava

4,5 cl Martell VSOP
2 cl Benedictine D.O.M.
3 střiky Angostura Orange Bitters

Inšpiráciu k tomuto koktejlu som našiel práve v servise ‒ vták predstavuje slobodu aj logo sociálne siete. Cognac som zvolil pre jeho známosť, ale napriek tomu stále neprebádanou chuť. Podobne, ako poznáme ľudí cez ich profily a Insta Stories, ale vo skutočnosti vôbec nevieme, akí sú. Pomocou Benedictine som chcel vniesť do drinku sladkosť a rozmanitosť chutí korenia a bylín, tak ako sú rozmanité emócie a city, ktoré sa ukrývajú v každom z nás. Cukrové kvety potom symbolizujú spomienky.

Všetky ingrediencie nadávkujeme do miešacieho pohára, na ľade premiešame a prelejeme do pohára Lark. Servírujeme s cukrovými kvety na chvoste.

Kryštof: Nutno podotknout, že jít čistě o fotku, byl by tohle vítěz. Netradiční „sklenička“ ve spojení s příběhem je skvělý nápad. Avšak tento typ drinku, ve kterém mi chyběla nějaká výraznější chuť, bych do ní neservíroval, jelikož vyžaduje použití brčka, a to se mi nezdá moc žádoucí.
 

#dolcevita
Jan Šebek
Cotto Crudo, Four Seasons, Praha

Předkrm / Aperitiv ve stylu Bellini:
25 cl broskvového pyré
10 cl prosecca
3 cl Cartron Crème de pêche 
2 cl sirupu z grepové kůry
3 cl citronové štávy
2 želatinové plátky 

Namočíme si želatinové plátky ve vodě podle návodu na obalu. Zahřejeme polovinu broskvového pyré a přidáme želatinu dobře promícháme a přidáme zbytek surovin a opět dobře promísíme. Přecedíme přes jemné síto do šlehačkové nádoby. Nádobu uzavřeme a naplníme dvěma bombičkami NO2. Necháme 3 hodiny vychladnout a můžeme servírovat. 

Hlavní chod / Šafránové rizoto:
5 cl Saffron Ginu
2 cl Limoncello cordialu
1,5 cl medové vody
1,5 cl citronové šťávy
2 cl vaječného bílku
parmazánový chips

Všechny ingredience nadávkujeme do šejkru a pomocí šlehače napěníme bílek. Pak už jen protřepeme s ledem a přelijeme do sklenky přes jemné sítko. Zdobíme chipsem z parmazánu.

Dezert / Tiramisu pralinky:
3 cl vodky
3 cl likéru Káhlua
3 cl Bols Creme De Cacao Brown
3 cl smetany 30%
hořká čokoláda a kakao na obalení

Ingredience smícháme a naplníme jimi připravené plnitelné čokoládové pralinky, které obalíme v čokoládě a kakau.

Inspiraci svého koktejlu jsem našel na jedné z nejpopulárnějších sítí jménem Instagram. V dnešní době se rádi chlubíme jak fotkami jídel, tak i koktejlů. Čerpal jsem z těchto oblastí a rozhodl se vytvořit malé degustační menu o třech chodech v italském stylu. Jak já vždy rád říkám, drink musí být sexy, aby zaujal, a proto jsem použil i jiné skupenství ‒ Bellini ve formě pěny s křupinkami z Aperolu nebo tekuté tiramisu ukrývající se v pralince. Hlavní chod, dominanta celého menu, je inspirován jedním z nejpopulárnějších jídel naší restaurace, a to šafránovým rizotem. 

Kryštof: Bezesporu drink, který mi nejvíce zamotal hlavu. Kombinace velkého množství surovin a chutí vyžaduje už jenom při sledování fotky velké soustředění a působí možná až moc složitě. Za mě osobně je méně někdy více.

Verdikt: Ač se to nemusí každému líbit, sociální média jsou pro naši práci čím dál důležitější a spousta barů dnes zaměstnává osobu pověřenou „pouze“ správou virtuálního světa. A proto je téma InstaDrink více než aktuální. Rozhodování bylo tentokrát opravdu těžké, víc než kdy jindy totiž hrálo roli i celkové vyznění fotky. To, jak na mě působí, to, zda ve mně vzbudí zvědavost a touhu. Zda mě navnadí se do konkrétního baru vydat a zmíněný drink si objednat. A také to, jak moc budu chtít přátelům ukázat fotku a jak moc se budu chtít vytáhnout s „hele, co jsem minule měl“ – tohle splnily všechny koktejly do puntíku. Zároveň ale stále jde o koktejl, a proto jsem musel vzít v úvahu také pohled hosta, který se chce napít. To znamená, že chci, aby ke mně skrze fotku promlouval příběh drinku, abych z ní poznal alespoň chuťově výrazné suroviny a zjistil tak, že krom toho, že se mi drink líbí, tak mi bude i chutnat. Všechny tyto aspekty mého hodnocení nejlépe splňoval koktejl Friends od Jaroslava Štrunce. Z pohledu hosta je spojení čokolády, pomerančů a kouře sázka na jistotu.

 

Tento článek najdete v:

BARLIFE Magazine č. 84