Inspirováno uměním

Soňa Hanušová

04. červenec 2019

Když se umělců zeptáte, kde berou inspiraci pro své dílo, velmi často vám odpoví, že tvůrčí nápady čerpají ze všeho kolem sebe. Mnozí se inspirují současnou společností a ve svých dílech reflektují aktuální problémy, kterými může být nadměrné užívání sociálních sítí, nedostatek mezilidského kontaktu a lidská lhostejnost. Další se inspirují přírodou, jiní zase nachází podněty v literatuře nebo i dílech dalších umělců. V tom se barmani od umělců nikterak neliší. Také oni při tvorbě svých koktejlů čerpají z různých zdrojů. Na problémech světa vystavěl celé menu norský bar *ISM, koktejly inspirované sportovci momentálně najdete v plzeňském My Friends Baru a koktejl s příchutí seriálu Game of Thrones vám naservírují v Hemingway baru. I v koktejlovém světě se lze samozřejmě inspirovat uměním, proto jsme tři barmany požádali, aby si vybrali kterékoli umělecké dílo a vytvořili koktejl, který z něj bude vycházet.

The Bridge
Matěj Rusnák
Capra, Litoměřice

10 cl Chateau Radyně extra brut
0,5 cl broskvového likéru De Kuyper
2 střiky domácích orange bitters
3 kopečky domácího sorbetu z arónie

Můj koktejl se jmenuje The Bridge a nemám na mysli žádný jiný most než ten Karlův v Praze, který je architektonickým skvostem a uměleckým dílem v jednom. Karlův most každoročně navštíví miliony turistů, díky čemuž je všeobecně známý a vyhledávaný dalšími a dalšími návštěvníky. Jelikož byl Karel IV. velkým milovníkem vína, rozhodl jsem se svůj koktejl postavit právě na víně. Trochu vlastenecky jsem se rozhodl pro šumivé víno Chateau Radyně. Sekt jsem doplnil o domácí sorbet z arónie a limetky. Arónie je výtečnou surovinou, která v sobě skrývá sladkost, kyselost i trpkost. V kombinaci s limetkou vznikl krásně svěží sorbet s plnou chutí. Ovocnost a sladkost jsem drinku dodal kapkou broskvového likéru a na závěr už jen pomerančové bitters, které utvoří silnější tělo drinku a přidají příjemnou hořkost.

Do sklenice typu coupette dáme tři kopečky sorbetu a necháme zamrazit. Do míchací sklenice si nadávkujeme broskvový likér a bitters, přidáme sekt a lehce promícháme, abychom neztratili příliš mnoho bublinek. Přelijeme do sklenky se zmrzlinou a ozdobíme jednou květinou.

Girl with a Pearl Earring
Anna Postníková
AnonymouS, Praha

5 cl vodky Ketel One
2,5 cl květinového cordialu (vřes, chrpa, heřmánek, měsíček)
perleťové barvivo

Moje inspirace vychází z obrazu Dívka s perlovou náušnicí nizozemského malíře Jana Vermeera, který v upravené podobě dominuje výzdobě v AnonymouS Baru. Originál obrazu je dnes součástí stálé kolekce obrazárny Mauritshuis, jež spadá pod Národní muzeum v Haagu. Z toho důvodu jsem jako bázi zvolila nizozemskou vodku Ketel One, jejíž tradice sahá do 17. století, kdy vznikl i tento slavný obraz. Další ingrediencí je květinový cordial, jelikož Holandsko je všeobecně známé díky svým tulipánům. Poslední složkou drinku je stříbrné perleťové barvivo, které samozřejmě odkazuje k tomu nejdůležitějšímu – perlové náušnici dívky, která se stala nejen nejslavnějším dílem Jana Vermeera, ale také jedním z hlavních děl nizozemského umění vůbec.

Veškeré ingredience nadávkujeme do míchací sklenice na led a řádně vymícháme. Přelijeme do sklenky typu flétna a ozdobíme jedlou květinou.

Mona Lisa
Ondřej Číhal
L’Fleur Bar, Praha

3 cl ginu Beefeater
3 cl Belsazar Rose
3 cl Campari
1,5 cl domácího růžového cordialu
růžové šampaňské

Mona Lisa je patrně nejslavnějším obrazem všech dob. Na počátku 16. století jej během svého druhého florentského období namaloval Leonardo da Vinci. A byla to právě Florencie, kde da Vinci začal malovat. Pro barmany je Florencie důležitým městem také proto, že se zde zrodilo Negroni, které letos navíc slaví sté výročí. Proto jsem se rozhodl koktejl pojmout jako twist na Negroni Sbagliato. Šampaňské totiž v koktejlu rozhodně nesmí chybět, a to hned ze dvou důvodů. Tím prvním je odkaz na Francii a muzeum Louvre, kde se dnes Mona Lisa nachází. A jelikož pracuji v L’Fleur Baru, kde se zaměřujeme na šampaňské, je druhý důvod nasnadě. Do receptury také patří domácí cordial z růží, podtrhující ženskost celého koktejlu věnovaného nejslavnější ženě Lise del Giocondo.

Veškeré ingredience mimo šampaňského nadávkujeme do míchací sklenice na led a řádně vymícháme. Přelijeme do sklenice typu coupette, dolijeme šampaňským a ozdobíme jedlou květinou.

Článek najdete v:

Barlife Magazine č. 93