G&T není jediné využití toniku za barem

Tereza Fridrichová

31. červenec 2017

V posledním díle trilogie o tonicích si představíme různé značky toniků, jejich využití v mixologii a nové trendy. Toniky jsou stále oblíbenějším nápojem, který nás díky obsahu chininu a popřípadě i dalších bylin příjemně osvěží. Také je velmi dobře pitelný s alkoholem, ať už ve formě ginu s tonikem, nebo v různých klasických či twistovaných koktejlech kreativních barmanů.

Mixologie toniku s alkoholem se pomalu, ale jistě začala odvíjet již v 19. století, kdy britská armáda okupovala Indii. Nebyl to však typický tonik v podobě, v jaké jej známe dnes, ale jakýsi prapůvodce. Tato verze toniku obsahovala velký podíl chininu. Bohužel v té době v Indii řádila epidemie malárie a britští vojáci potřebovali nějaký tlumič horečky či preventivní prostředek proti případným příznakům této nemoci. Vojáci začali fasovat „lék“, který se skládal z chininu, jenž je nezbytnou součástí pravého toniku. Právě kvůli intenzivní hořkosti chininu vznikl první primitivní nápoj, který se skládal ještě ze šťávy z limety, třtinového cukru, vody a ginu. Tehdy ještě vůbec nikdo netušil, jaký trend se později z této kombinace stane a že z toho bude takový hit, že se někteří rozhodnou otevřít bar na tak jednoduchém konceptu, jako je právě gin a tonik.

G&T na tisíc způsobů

Velmi oblíbenou záležitostí se v poslední době stalo párování ginů s tonikem a zajímavým doplňkem, který bude nejen zdobit skleničku, ale také dochucovat vybraný gin a tonik a ladit tento nápoj do poslední kapky. Taková klasika se objevuje v  podobě bylinek, citrusů, kůr a koření. Ne už tak časté, ale o to zajímavější je třeba nakuřování či uzení skleničky různým ochuceným dřevem nebo netypickým kořením. Podobně si poradil s objednávkou můj kolega a kamarád Martin Župina. Host po něm chtěl Plymouth se suchým tonikem, který bude něčím ozvláštněný a celý G&T bude extra suchý. Martin vzal skleničku, kterou nakouřil kávovými zrny a hřebíčkem, dal do ní velké kostky ledu a na ně kapku whisky Ardbeg Ten. Pak už přidal jen gin a suchý tonik, rozmarýn a citronovou kůru a host byl velmi mile překvapen a zároveň spokojený. Přitom to není žádná věda, ale host byl ohromen z efektu kouře, vůně, suchosti díky whisky a zároveň pil svěžest a citrusovost. Takto se dá pohrát s čímkoliv, stačí jen znát základy a charakteristiku daného produktu, co obsahuje a pak už jen lehce spárovat s ostatními ingrediencemi.

Tonik jako takový začíná být i oblíbenou součástí různých koktejlů, ať už twistovaných klasik, nebo úplně nových koktejlů od kreativních barmanů. Ti využívají jeho hořkosti ke sladším koktejlům, bublinky do těžkých drinků, suchost nebo sladkost dle druhu toniku, bylinky v něm obsažené, nebo naopak citrusy. Například takové Negroni, stará klasika ve které se snoubí gin, vermut a campari, můžeme ozvláštnit přidáním bylinkového toniku suššího charakteru, zastříknout citronovou kůrou a máme svěží drink nejen pro milovníky těžších koktejlů. 

Není tonik jako tonik

Nyní si vyjmenujeme pár značek, řekneme si něco málo o jejich charakteristice a popíšeme si, co bychom s daným druhem dokázali vytvořit:

Jistě všichni známe nealkoholické nápoje Double Dutch, za jejichž vznikem stojí dvojčata Joyce a Raissa, které pochází z Holandska. Jejich vizí bylo, aby spojily netradiční chutě a vytvořily z nich prvotřídní limonády, které budou nezbytnou součástí všech destilátů. Nechaly se inspirovat od prvotřídních kuchařů a mixologů, kteří jim pomáhali skládat neobvyklé chutě tak, aby každá jejich limonáda vyzdvihovala chuť daného spiritu a také podpořila chuť k jídlu. Protože tyto dámy chtěly docílit toho, aby jejich limonády šly do páru i s pokrmy. Nejen, že přemýšlely nad tím, aby jejich limonády byly chuťově zajímavé, obsahovaly neobvyklé kombinace a párovaly se s jídlem, ale také aby si člověk mohl namíchat skvělý a unikátní drink i sám doma. A pokud máte doma tyto super limonády, bude to pro vás nejen hračka, ale i zábava.

První limonáda, kde je hlavní složkou kombinace bazalky a granátového jablka, nabízí komplexní chuť. Pokud se rozhodneme tuto limonádu použít do koktejlu, podle mě se krásně hodí do svěžích whisky smashů, ginových drinků či koktejlů na vodce. Bazalka v této limonádě vyzdvihuje kyselé složky, takže určitě lze kombinovat různé citrusy jako například citron či limetu, protože jdou skvěle dohromady i s granátovým jablkem, které zde působí jako takový exotický náboj vytvářející komplexní balanc mezi kyselostí a sladkostí. V jednoduchosti je síla, a tak, pokud jste někdo milovníkem caprese salátů a milujete balsamico, můžete si na této limonádě vytvořit krásný a svěží ginový koktejl, do kterého přidáte pár kapek balsamica a navrch už jen ozdobíte snítkou bazalky.

Indian tonic water je klasická toniková voda, která jde ruku v ruce s ginem. Tato toniková voda obsahuje růžový grapefruit a jalovec, který zjemňuje hořkost chininu a zároveň podporuje chuť a intenzivnost ginu. S tímto tonikem si můžeme krásně vyhrát. Pokud se necháte inspirovat, vyberme si gin OMG od Martina Žufánka, který obsahuje mimo jiné kubebový pepř, který převážně pěstují na Jávě. Smícháme ho s touto tonikovou vodou, ozdobíme pár kuličkami čerstvého pepře, abychom podpořili a vyzdvihli pepřovou chuť, zastříkneme grepovou kůrou a navrch ozdobíme levandulí. Máme krásný svěží drink, jednoduchý s lehkou štiplavostí pepře.

Okurka a vodní meloun – kombinace těchto dvou protikladných zelenin v této limonádě nám nahrává na pestrý výběr alkoholu. Zatímco okurka a její letní svěžest inklinuje spíše k ginům či vodkám a fizzovým drinkům, meloun a jeho přírodní cukry nám naopak dávají možnost sáhnout po lehčích rumech či svěžích agricolech.

Cranberry tonic water. Tento tonik jistě bude skvělou součástí tmavých destilátů, protože se v něm odráží sice svěžest chininu a brusinky, ale také jemný náznak zemitosti zázvoru. V tomto případě bych si vybrala tmavý rum nebo brandy, koňak i whisky. Krásně můžeme ozvláštnit Whisky Smash touto limonádou. Každý z nás zná Cosmopolitan koktejl, na první pohled dámský drink díky jeho barvě. Ale pořádný Cosmopolitam je také pořádně silný. V letních dnech si z něj můžeme vytvořit jemný fizz díky této tonikové vodě s příchutí brusinek.

Slimline tonic water je lehký svěží nápoj, který se všeobecně hodí k bílým destilátům a dává nepřeberné možnosti si hrát s různými kombinacemi alkoholu, surovin a jejich párování dohromady. Díky nízkému obsahu cukru a tedy i kalorií se skvěle hodí na svěží lehké koktejly, jako jsou okurkové fizzy. Pokud jste milovníci suchých drinků, rozhodně sáhněte po tomto toniku. Nejenže si můžete vytvořit svěží koktejl na různých destilátech, ale také můžete vytvořit nealkoholický nápoj, který vás nakopne. Jeden tip, velmi známý, možná jen trochu opomíjený: uvařte si espresso, smíchejte s troškou čerstvé grepové šťávy a ledem, přidejte tento tonik a máte letní osvěžující nenásilný nápoj, který vám dodá energii.

Thomas Henry Tonic je skvělým doplňkem velmi rozšířené škály ginů. Například Thomas Henry Cherry Blossom je svěží tonik, citrusový a květinový zároveň. Rozhodně bych si k němu dokázala představit Jinzu gin, vyráběný ve Skotsku, ale jeho suroviny jsou čistě japonská záležitost. Do tohoto ginu přidávají yuzu citrusy, třešňové květy a saké. Takže krásný doplněk pro tento gin je právě Thomas Henry Cherry Blossom. Ozdobu bych zvolila nenásilnou, třešňový květ, citronovou kůru a růžový pepř. Thomas Henry tonic a Slim tonic mají vysoký podíl chininu, jsou květinové a citrusové. Hodí se k sušším drinkům. Určitě z nich vykouzlíme zajímavý collins na ginu či vodce. Vyzkoušela bych i kombinaci Pisca, citronové šťávy, cukrového sirupu (lehce prošejkrovat) a zástřik Thomas Henry Tonic nebo Slim tonic. Na skleničce bych vytvořila krustu z mořské soli, kterou obsahuje právě tento tonik. Navrch skleničky už bych jen dodala hoblinku parmezánu. Thomas Henry Elderflower Tonic je velmi květinový a není tajemství, že bezinka krásně funguje s whisky. Co takhle vytvořit Boulevardier koktejl, který se skládá s whisky, vermutu a campari. Tento drink se připravuje v míchací sklenici a poté už jen lehce dolijeme bezinkovým tonikem, který tento těžší drink osvěží. Na závěr zastříkneme citronovou kůrou a je to.

Velmi zajímavý je 1724 tonik, jehož zemí původu je Španělsko. Obsahuje chinin pocházející z pohoří And – číslo 1724 je nadmořská výška, ve které chinin pěstují. Tento tonik je sladší v chuti, proto bych ho vybalancovala London Dry Ginem. Pokud však máte raději sladší chutě, tak bych se nebála sáhnout po Old Tom ginu nebo Sloe ginu. Ozdoba? Pomerančová kůra a hřebíček nebo pro aromatičtější vůni badyán.

Přiznám se, že toniky Fentimans patří k mým oblíbeným. Je to díky malým lahvičkám o objemu 125 ml, jejich suchosti a také díky tomu, že bublinky v nich vydrží déle po otevření lahvičky právě díky jejich delšímu procesu sycení. Dále tyto toniky obsahují 0,5 % alkoholu. Perfektně se hodí na skvělý gin a tonik. Pod touto značkou najdeme i spoustu limonád různých příchutí, takže s ní můžeme připravit prakticky cokoliv od Moscow Mule až po květinové lehké fizzy či collinse. Díky svému suššímu charakteru by také mohl skvěle fungovat s naší českou Becherovkou.

Značka Fever Tree byla založená v roce 2005 Timem Warrillowem a Charlesem Rollsem ve Spojeném království. Chinin používají z Konga a své produkty sladí přírodními sladidly. Fever Tree Indian Tonic Water se skvěle hodí na G&T ozdobený citronovou kůrou či jinými citrusy a bylinkami nebo na Ginfizz hořčího charakteru. Naturally Light Tonic Water je citrusový a určitě z něj namícháme super nízkokalorické drinky. Třeba gin nebo vodka tonik, fizzy a další. Ovšem Aromatic Tonic Water je velmi zajímavým tonikem této značky. Obsahuje kůru ze stromu Angostury, kardamon a zázvor. Znáte všichni koktejl, který se jmenuje Pinkgin? Velmi alkoholický drink na bázi ginu okořeněný Angostura bitters. Pokud chcete ochutnat jeho slabší verzi, určitě bych sáhla po tomto toniku, suchém ginu a zastříkla citronovou kůrou. Mediterranean Tonic Water se skvěle hodí jak k ginu, tak i vodce. Obsahuje citron, tymián a rozmarýn. Skvělý středomořský gin nebo vodku doporučuji s tímto produktem. Zdobení je pestrobarevné a určitě si s ním vyhrajete. Můžeme použít plátky citronu nebo jeho kůru, grep, rozmarýn, větvičku tymiánu, okurku, pár kapek balsamica, čerstvý pepř, mořskou sůl na skleničku, nať koriandru nebo petržele a spoustu dalších surovin. Elderflower Tonic Water. Sladká chuť bezinek se krásně doplňuje s hořkostí chininu, proto bych s tímto produktem vytvořila bezinkový fizz na ginové bázi. Zastříkla citronovou kůrou a ozdobila květy bezinky.

Řada toniků East Imperial je naprosto unikátní. Yuzu Tonic Water je jemná citrusová limonáda, svěží na přípravu nealkoholických drinků a velmi zajímavá na kombinování s alkoholem. Dále je zde na výběr Oldworld Tonic, Burma Tonic a Grapefruit Tonic Water, kde je použita kombinace asijského pomela a červeného grapefruitu.

Naprostou novinkou na českém trhu je značka Bohemsca, která má již dnes dva druhy toniku. První je bylinkový, suchý s chutí meduňky a mateřídoušky. Perfektně pasuje s citrusovými giny typu London Dry. Druhý představuje kombinaci jemného lehkého lipového květu a řízné bazalky. Velmi pěkná a zajímavá kombinace do koktejlů.

Kam zajít na skvělý gin a tonik?

V Praze určitě do Gin&Tonic Clubu, kde vám poradí s párováním vhodného ginu s určitým tonikem a bylinkami či ovocem a zeleninou. Nakuřují zde skleničky aromatickými vůněmi a zodpoví vám snad všechny vaše otázky. Další Gin&Tonic Club je i v Olomouci. Frame Gin a Tonic Bar je malý bárek v srdci Prahy s velkým výběrem ginů a toniků, rozhodně byste se tam měli zastavit na skleničku či více. Bistro Špejle, které je otevřeno zhruba půl roku, nabízí kromě skvělého jídla také menu s výběrem ginů, které rovnou doporučují s vhodným tonikem. A pokud zrovna cestujete po Evropě, ve Španělsku je spousta gin-tonikových barů. Snad na každém rohu. Španělé milují gin a tonik a rádi vám ho připraví, stejně jako mnoho dalších barů - ať už ve Španělsku, či v ostatních zemích. 

Tento článek najdete v:

BARLIFE Magazine č. 81

 

Zdroj fotografií: AnonymouS Bar, Bonvivant's CTC, Hemingway Bar