Čtyřikrát ze zahraničí

Bára Ceľuchová

27. duben 2020

Jak současná situace ovlivňuje barovou scénu v zahraničí? A liší se nějak od stavu barové scény u nás? České a slovenské barmany vyzpovídala Bára Ceľuchová, která v současnosti působí jako brand ambassadorka značky Becherovka. Trojice oslovených působí v barech v různých zemích Evropy, a to v Norsku, Velké Británii a Španělsku. Čtveřici uzavírá Honza Vlasák, který dříve pracoval v Cash Only. Z baru však odešel, aby vyrazil na vysněnou cestu kolem světa. Tu mu však pandemie záhy překazila...
 

Honza Vlasák
Praha

Jak současná situace ovlivnila vaši práci?

Na začátku února jsem se vydal se svou manželkou na delší cestu kolem světa. Vždy jsem si chtěl na pár týdnů najít práci za barem, ve dnech volna procestovat okolí, sbalit se a jet zase dál. Na konci března jsme byli na Thajském ostrově Koh Samui, kde jsem měl pro jeden hotel vytvořit nové koktejlové menu. Spolupráce byla domluvená na čtyři týdny, ale bohužel ke konci prvního týdne místní vláda začala zavádět preventivní opatření a po domluvách s vedením hotelu jsme se dohodli na předčasném ukončení spolupráce. Se ženou jsme zpět v Česku a já jsem momentálně nezaměstnaný.

Jsou bary v zemi, ve které působíte, otevřené/zavřené? Jaká omezení se vás týkají?

Z Thajska jsem odjížděl na konci března, takže moje informace nemusí být aktuální. V tu dobu se uzavíraly všechny provozovny s nočním provozem a wellness centra. Momentálně vím jen to, že restaurace byly také ovlivněny a mohou jídla nabízet pouze s sebou.

Myslíte si, že bude mít pandemie vliv na chování lidí v budoucnu? Budou třeba méně chodit do barů?

Z dlouhodobého hlediska je velmi těžké říct, jaké bude mít pandemie následky. Ale myslím si, že určitý vliv na chování lidí mít bude. V krátkodobém horizontu budou lidé určitě opatrnější, bude se více dbát na osobní hygienu a méně cestovat. V barech tedy uvidíme naprostou převahu místních hostů. Myslím, že se lidé budou pořád chtít potkávat a sdílet svoje životy s přáteli. Zrovna pro nás, Čechy, je „chození do hospody“ velmi typická vlastnost. I bary pravděpodobně rozšíří svou nabídku nebo dokonce změní své koncepty, aby nespoléhaly jen na hosty fyzicky příchozí, ale mohly oslovit i hosty, kteří se vydají cestou sociálního distancování. Momentálně je možnost objednat si koktejl domů, probíhají online degustace a věřím, že v budoucnu přibydou i nové možnosti, jak si vychutnat drink doma.

Zapojili jste se do nějaké iniciativy na pomoc barů/gastronomie?

Hned po návratu do Čech jsem musel do karantény, takže jsem měl alespoň možnost se trochu rozkoukat a zjistit, co kdo dělá. Díky Báře Ceľuchové jsem dostal nabídku od Becherovky a měl jsem možnost zúčastnit se projektu Doma jako v baru. Rád pomůžu a přiložím ruce k dílu, pokud potřebuje někdo pomoct. Sám o nikom ale momentálně nevím.

Adrián Michalčík
Amerikalinjen, Norsko
 

Jak současná situace ovlivnila vaši práci?

Situace v Norsku je samozřejmě dost podobná jako v dalších zemích. Gastronomické provozovny jsou ve většině případů uzavřené, to samé platí o našem hotelu. Momentálně jsme tzv. „layed off“, což znamená, že do práce fyzicky nechodíme, komunikujeme na dálku pomocí mailů a video chatů a každý den řešíme vývoj měnící se situace. Také se připravujeme na budoucnost. Primárně řešíme kroky, které musíme udělat hned po znovuotevření.

Jsou bary v zemi, ve které působíte, otevřené/zavřené? Jaká omezení se vás týkají?

Bary v Norsku jsou samozřejmě zavřené. V této zemi jsou i za normálních okolností dost přísná kritéria omezující prodej alkoholu. Je možné jej získat jen v licencovaných prodejnách alkoholu, a to ještě jen v určitý omezený čas, nebo v barech. Z barů se však nápoje nesmí vynášet, takže jakákoli distribuce nebo pokus o prodej alkoholu s sebou nebo rozvoz je trestný čin. Momentálně jsou tedy otevřené jen kavárny, které alkohol nesmí podávat, a některé restaurace nabízející rozvoz jídla nebo take away.

Myslíte si, že bude mít pandemie vliv na chování lidí v budoucnu? Budou třeba méně chodit do barů?

Odhadnout budoucí situaci je dost těžké. Osobně si myslím, že bude rozhodovat, zda mají stávající podniky vybudované dostatečné jméno. A také bude třeba větší reklamy. Například my připravujeme více kampaní, které budou velmi podobné těm, jež jsme uvedli v prvních letech, když naše značka přicházela na trh. Podpoře food & beverage v rámci hotelu klademe zvýšenou pozornost, jelikož značnou část naší klientely tvoří právě hoteloví hosté. Kvůli uzavřeným hranicím jich však bude letos o něco méně. Na druhé straně místní nebudou moct cestovat do zahraničí, takže se domnívám, že pokud budou reagovat vhodnými reklamními kampaněmi, mohou zaujmout i domácí a bary zaplnit.

Zapojili jste se do nějaké iniciativy na pomoc barů/gastronomie?

V rámci hotelu udržujeme kontakt s našimi partnery a silnými tuzemskými značkami. Společně propagujeme projekt „strong community“ pro posílení gastronomického byznysu v našem městě. Sílu gastronomie a turismu se také snažíme aktivně udržet pomocí našeho pre-sale programu, v němž naši hosté získají slevy na naše služby, které mohou využít po skončení krizového stavu. Osobně jsem se také zapojil do podpory některých barů a restaurací, u kterých jsem též nakoupil vouchery na budoucí služby.

Dominika Hrubá
Calloh Callay, Londýn


Jak současná situace ovlivnila vaši práci?

Všichni z týmu jsme stále zaměstnaní, ale jsem na takzvaném „Job Retention Scheme“. Takže čekáme, až nám vláda pošle 80 % platu, který se ovšem vypočítává ze základu bez service charge, tzn. z 8.20 £/hod (180 h/měsíc), a to je ještě před zdaněním. Daně jsou tu 20 %, takže když člověk nedostane slevu na nájmu od svého domácího, může jít žrát hlínu...

Jsou bary v zemi, ve které působíte, otevřené/zavřené? Jaká omezení se vás týkají?

Bary jsou zavřené všude, nikdo však zatím nedostal „rent holidays“ ani nic tomu podobného. Momentálně probíhá velké hnutí a bojuje se za to přes sociální média a podobně. Vládní podpora pro celý segment hospitality je zatím nulová, plus dohromady s Brexitem stejně všichni odjíždí ze země tak jako tak.

Myslíte si, že bude mít pandemie vliv na chování lidí v budoucnu? Budou třeba méně chodit do barů?

Myslím si, že dost, hlavně tady v Londýně, kde je vše založené na turismu. Spousta lidí vyhlásila bankrot už teď. Pokud to takto půjde dál ještě pár měsíců, plno malých nezávislých barů, které nejsou sponzorované velkými firmami jako Diageo, Bacardi a podobně, bude muset zavřít své dveře nadobro.

Zapojili jste se do nějaké iniciativy na pomoc barů/gastronomie?

Já osobně jsem součástí dvou fundraiserů pro místní bary, snažíme se kontaktovat velké brandy a žádáme o pomoc. A to jakoukoli. Je tady totiž spousta barmanů, kteří podmínkami na Job Retention Scheme neprošli nebo mají zaměstnavatele na baterky a ti jim nijak nepomáhají. Využila jsem také výzvy Becherovky a zapojila se do streamu v rámci projektu Doma jako v baru, který vznikl na podporu barmanské komunity.

Petra Novak
Beak & Trotter – Beer & BBQ Shack, Valencia


Jak současná situace ovlivnila vaši práci?

Velmi. Téměř všechny gastro podniky ve Španělsku jsou z nařízení vlády zavřené. Jen zlomek restaurací se snaží o rozvoz. Vzhledem k tomu, že tu není povoleno pohybovat se po ulici za jiným účelem než nákupem potravin a léků (a to pouze v místě svého bydliště), neexistuje tu ani okénkový prodej – jen pro nejbližší sousedy by to nemělo ekonomický smysl. U nás v restauraci se snažíme vymyslet, jak přežít, zaplatit nájem a nezbytné poplatky a zachovat pracovní místa pro naše zaměstnance. Také bychom rádi pomohli našim dodavatelům, aby i oni přežili. Rozvážíme tak například masové bedýnky, kde jsou předpřipravené suroviny k dokončení doma. Naše legendární burgery, žebra a mnoho dalšího si tak naši hosté mohou dokončit doma. A máme na to skvělé odezvy, zákazníci nám dokonce nabízejí sňatek, měli jsme i takové, kteří se rozbrečeli štěstím. Tím, že jsme tu opravdu fatálně omezení v pohybu, jsou lidé za podobné iniciativy nesmírně vděční.

Jsou bary v zemi, ve které působíte, otevřené/zavřené? Jaká omezení se vás týkají?

Bary jsou zavřené. Nevím o žádném, který by se snažil o rozvoz či případný jiný druh prodeje. Omezení jsou fatální. Na druhou stranu, podpora od státu je celkem ucházející. O práci přišel necelý milion lidí. Ti jsou většinou na podpoře, pokud na ni měli nárok. Zbylých několik milionů je na takzvaném ERTE, což je též v podstatě podpora, akorát člověk zůstává zaměstnancem firmy a tato podpora je státem garantovaná pro kohokoliv, i pro ty, co ještě nemají dostatečně odpracováno pro standardní formu podpory nebo pro místní obdobu dohodových smluv. Oba tyto typy podpory obdrží 70 % svého smluvního platu. Firmy i živnostníci mohou žádat o další formu podpory, která většinou stačí k zaplacení toho nejnutnějšího. 

Myslíte si, že bude mít pandemie vliv na chování lidí v budoucnu? Budou třeba méně chodit do barů?

Já v to upřímně trošku doufám. Určitě by se mohla zlepšit hygiena. Méně lidí však neočekávám, naopak. Tady ve Španělsku se nežije v bytech, ale venku. Lidé žijí prakticky v holobytech, do kterých neinvestují. Vše projí a propijí venku, nikdo moc nevaří. Je to zakořeněné v místní mentalitě, a tak neočekávám, že by se to drasticky změnilo. 

Zapojili jste se do nějaké iniciativy na pomoc barů/gastronomie?

My se snažíme primárně pomoci udržet naši síť dodavatelů. Jejich produktů využíváme jak pro podnik, tak i pro naše osobní potřeby. Myslím, že to je teď to nejlepší, co můžeme udělat.