Cesta do Bilbaa. Elit® Art of Martini

Tomáš Mozr

09. červen 2018

V pondělí 4. června se stal pražský Bugsy’s Bar dějištěm již třetího ročníku národního finálového kola soutěže Elit® Art of Martini, čímž se pomyslně uzavřela náročná jarní barmanská soutěžní sezóna. Vítězkou tohoto dvoufázového finále se stala Veronika Holá, a svým úspěchem tak naplnila trend poslední doby – trend žen na prvních místech. Jaké však bylo její vystoupení, díky němuž pojede 17. června reprezentovat do baskické metropole?

Jako každý rok na soutěžící čekalo dvoufázové klání, kdy nejprve odprezentovali svůj signature drink a posléze museli připravit nově vymyšlený koktejl z „mystery boxu“. Zajímavostí druhé části jejich vystoupení je, že dopředu neznali suroviny, a kromě nutnosti dávkovat alespoň 2 cl vodky Elit neměli v podstatě ani tušení, co na ně čeká. Během 15 minut tedy museli sestavit a pojmenovat nový koktejl vycházející z předložených ingrediencí, jež mohli ochutnat pouze separátně. Zároveň všem byla představena druhá povinná ingredience, kterou se pro tento rok stal Baron Hildprandt Ze zralých hrušek. Toho musel drink obsahovat alespoň 1 cl. Pečlivost výběru byla nezbytná rovněž kvůli pevně danému množství nápoje servírovaného do koktejlové sklenice s maximálním objemem 15 cl.

Kreativita byla v plném proudu, a porota se tudíž měla na co těšit. Společně se mnou v ní zasedli Ondřej Hnilička z pražského Hemingway‘s Baru a Milan Zaleš, loňský vítěz národního kola Elit® Art of Martini. A právě i díky všetečné porotě měla soutěž skvělý náboj, neboť jednotlivé prezentace neustále vyplňovaly otázky nejen na použité suroviny a postupy, nýbrž především na vodku Elit – její historii, výrobu či společensko-kulturní ohlas. Ve finále se utkali Marek Vybíral z olomouckého baru Black Stuff, Antonín Kurc z klatovského baru Déčko a Veronika Holá, působící v Cloud 9 Sky baru v hotelu Hilton. Zatímco Marek Vybíral zaujal zejména plameňákovým servisem a recepturou z mystery boxu, Antonín Kurc naopak oslovil porotu svým domácím sirupem a zdárně zkombinovaným druhým koktejlem, který na papíře vypadal nerealizovatelně, třebaže byl ve výsledku chuťově zajímavý. Ostatně to je také důvod, proč se koktejly pijí a proč je samotná četba receptur a znalost zboží bez praxe nedostatečná. Celkově nejlepší dojem ovšem zanechala Veronika Holá. Její výkon byl vyrovnaný a každý drink měl oproti ostatním vždy cosi elitního, nemluvě o tom, že zřejmě neúmyslně na sebe příjemně navazovaly. Navzdory poznámkám, že první signature s názvem Greptini byl možná až příliš grepový, čemuž se dle pojmenování nelze ani divit. Sázka na kombinaci čerstvé grepové šťávy, domácí zázvorové marmelády, bezinkového likéru Cartron, vermutu Mancino a vodky Elit byla přesto jasným úspěchem. V druhém „mystery“ drinku, jež byl variací na Moscow Mule, sice nečekaně, ba zřejmě zbytečně, spojila dvě techniky – šejkrování a rolování. Věděla ale přesně, o co jí jde, a tak ji ani otázky poroty nevyvedly z konceptu. Výsledný koktejl s vodkou Elit a pomerančovou marmeládou, používající kombinaci ginger beer a ginger ale, disponoval hlavně chutí z 1 cl hruškového Barona, který vyplnil celou linii hruškovo-zázvorového charakteru nápoje. Rozhodnutí poroty proto padlo jednomyslně na Veroniku, jež bezprostředně po soutěži postrádala slov a plné uvědomění úspěchu přišlo asi až s odstupem.

Na velké oslavy zatím však není moc času, protože už brzy ji čeká světové finále ve španělském Bilbau, které tentokrát nebude tolik o divokém večírku jako loňská Ibiza jako spíš o klasickém pojetí v duchu vysoké gastronomie.