Britské navy rumy

Tomáš Mozr

27. říjen 2017

Kategorie námořnických rumů, známých zejména díky britskému impériu a označovaných jako navy, se vztahuje k původním míchaným rumům z oblasti Západní Indie, což je souhrnné historické pojmenování pro antilské ostrovy a bahamské souostroví. Za oblibou rumu mezi námořníky stojí úspěšné dobytí Jamajky vice-admirálem Williamem Pennem v roce 1655. Denní příděl francouzské brandy nahradil levnější a dostupnější rum, který si své místo na palubě udržel více než 300 let. Kvalitu rumu námořníci tradičně kontrolovali prostřednictvím vznícení střelného prachu. Snažili se tak zjistit zejména to, zda rum nebyl příliš zředěn vodou. Když v roce 1816 Bartoloměj Sikes vynalezl hydrometr, stanovil hranici 100 proof na 57 % alkoholu. Královské námořnictvo však provedlo vlastní test, shromáždilo na základě starého testu 100 vzorků a následně zjistilo, že původní obsah alkoholu je na Sikesově stupnici 95,5, což odpovídá 54,5 %. Dnes je klasifikace námořnických rumů stále poměrně neurčitá, a tak jsme se rozhodli otestovat rumy na základě historické autenticity, tedy z britské provenience. 

FOUR BELLS NAVY RUM EXTRA STRENGH (76 %)

Značka rumu Four Bells, registrovaná ve Skotsku, zdánlivě balancuje na hraně. Tento rum z Britské Guyany totiž nejenže obsahem alkoholu sotva splňuje kritéria pro zařazení mezi navy rumy – v očích přísných porotců by byl zcela vyloučen –, ale navíc o něm v současnosti koluje informace, že jeho výroba bude ukončena. Podstatou výroby je přitom výběr té nejlepší cukrové třtiny a klasická kotlíková metoda.
Vzorek disponuje karamelově hnědou barvou a mírnou viskozitou, jeho ostrá vůně nese jemný nádech pomerančů, hořké čokolády a zejména koření. V nasládlé chuti se projevuje dřevo a pražené ořechy. Patřičně dlouho zůstává na patře a v dochuti lze rozeznat sladkost bonbónů a karamelu. Smutnou skutečností se zdá být jemný charakter tohoto rumu, jenž kromě samostatné konzumace nemá příliš velký mixologický potenciál. K prosazení mu navíc nepomáhá ani vcelku levně působící design.

Britská Guyana / The Four Bells Fine Navy Rum Co. / 1 l, 50 % alk. / orientační cena: 1498 Kč

PUSSER'S RUM GUNPOWDER PROOF BLACK LABEL (90 %)

Příběh rumu Pusser's je více než kterýkoli jiný spjatý s příděly rumu, vždyť i jeho název odkazuje na důstojníka (purser), který rum námořníkům vydával. Vše souvisí s 31. červencem 1970, kdy se odehrál tzv. Black Tot Day: v britském námořnictvu došlo k přidělení poslední denní dávky rumu a tradice trvající 315 let byla přerušena. Tento fakt vedl Charlese Tobiase ke snaze tento rum obnovit. To se mu podařilo v roce 1979, kdy od britské admirality získal původní výrobní recept z roku 1810. Pusser's rum je směsí pěti rumů (tří z Guyany a dvou z Trinidadu), jež zraje v dubových sudech po dobu minimálně tří let.
Rum mahagonové barvy překvapí nižší viskozitou. V silné, sladké vůni lze najít vanilku, meruňky, muškátový ořech i stopy medu a dřeva. Chuť je zpočátku velice jemná s příchutí mandlí, skořice a hřebíčku, která věrně připomíná nugát. Po vydechnutí nastupují citrusové kůry a destilát se dlouze drží v ústech. V případě Pusser's rumu se nabízí podotknout, že není divu, že se rum u námořnictva udržel po takovou dobu. Harmonickou chuť tak podtrhuje nejen příběh, nýbrž také jednoduché a dobře zapamatovatelné provedení láhve.

Britské panenské ostrovy / Pusser’s / pussersrum.com / 0,7 l, 54,5 % alk. / orientační cena: 868 Kč

SMITH & CROSS TRADITIONAL JAMAICAN RUM (85 %)

Historie společnosti Smith & Cross sahá do roku 1788, díky čemuž se údajně i se svými sklepy na břehu Temže řadí mezi jednoho z nejstarších anglických producentů alkoholu a cukru. Smith & Cross je založen výhradně na kotlíkové destilaci. Vyrábí se stejným způsobem jako jamajské rumy z přelomu 19. a 20. století, a to z něj pravděpodobně činí i jeden z nejideálnější rumů na koktejl Mai Tai. Tento rum se skládá z tzv. plummer a wedderburn pot stills. Nejedná se však o názvy destilačního zařízení; toto pojmenování naopak odkazuje na dvě ze čtyř hlavních kategorií jamajských rumů, které byly v britském impériu velmi ceněny pro svou kvalitu.
Světle žlutý destilát, který svou barvou připomíná slámu, má pronikavou vůni, v níž lze ihned jasně rozpoznat cukrovou třtinu s tóny rozinek a marcipánu. Až poté do popředí vystupuje vanilka, třešně a tropické ovoce. V chuti se daný vzorek diametrálně odlišuje, je suchý a po napití se pozvolna rozvíjí chuť palmového cukru a medu. Smith & Cross je ve všech ohledech klasický jamajský rum, v němž se odráží elegance i letitá tradice výroby.

Jamajka / Hayman Distillers / hayman-distillers.co.uk / 0,7 l, 57 % alk. / orientační cena: 778 Kč

RUMBULLION! NAVY STRENGH (84 %)

V roce 2016 se značka Professor Cornelius Ampleforth, pocházející z anglického Kentu, přejmenovala po pěti letech existence na Ableforth's. Již dlouho předtím, konkrétně na konci roku 2012, ovšem představila Rumbullion Navy Strengh, který letos získal zlatou medaili na World Rum Awards. Tento rum je směsí několika karibských rumů, do nichž je přidána vanilka z Madagaskaru a pikantní pomerančová kůra. Pro finální dotek je tajný recept obohacen ještě o skořici, hřebíček a kardamom.
Tmavě jantarový rum oplývá vyšší viskozitou a silně bylinnou vůní. Dominuje v ní skořice, kardamom, zázvor, vanilka, třešně a pomeranče, které postupně přecházejí ve sladké aroma cukrové vaty. Ve značně sladké chuti se opět vyskytuje koření a bylinky, přičemž v závěru vyniká skořice a kandované pomeranče. Velmi intenzivní snaha o vyváženou chuť vzbuzuje dojem, že se ve skutečnosti jedná o mladý destilát. Toto přesvědčení má zřejmě vyvrátit důmyslný a líbivý design: láhev je zabalena do papíru a ostentativně zalita voskem.

Anglie / Ableforth’s / ableforths.com / 0,7 l, 57 % all. / orientační cena: 1798 Kč

WOOD'S OLD NAVY RUM (88 %)

Původní receptura na Wood's Old Navy Rum se váže k roku 1887. Od té doby se v The Diamond Distillery vyrábí stále stejnou metodou z cukrové třtiny rostoucí na březích řeky Demerara. Výsledkem je směs tří rumů. Zajímavostí však v daném případě je, že jeden z těchto rumů se vyrábí v doposud jediném či snad posledním dřevěném kotlíkovém destilačním zařízení na světě. Jakmile je destilace u konce, rum se přesouvá do Skotska, kde zraje v dubových sudech po dobu od 18 měsíců do 3 let.
Nejtmavší ze všech vzorků s typickou barvou melasy má suchou svěží vůni plnou vanilky a ořechového aroma. Nadmíru suchá chuť překvapuje tóny hořké čokolády a brusinek. V dochuti poté osamoceně vystupuje vanilka. Ve srovnání s ostatními vzorky je tento rum výraznější, což mu zajišťuje například dobré uplatnění v kategorii tiki koktejlů. „Kaňkou“ na pověsti této značky může být prosté, zdánlivě levné provedení láhve. V dubnu 2016 nicméně londýnská společnost Purple Creative navrhla nový design, který se nepochybně již brzy dostane i na český trh.

Britská Guyana / Demerara Distillers / williamgrant.com / 1 l, 57 % alk. /orientační cena: 798 Kč

Degustace proběhla v baru Rum House v Žitné ulici. Děkujeme Milanu Hávovi.

Tento článek najdete v:

BARLIFE Magazine č. 83