Oválná pracovna Cihana Anadologlu

Klára Smolová

06. březen 2017

Bar Circle by Cihan Anadologlu slaví rok od svého otevření zcela stylově – získal zvláštní cenu poroty v soutěži German Design Awards 2017 v kategorii interiérové architektury. To ale není zdaleka jediné ocenění, kterého se tomuto novému přírůstku mnichovské, respektive evropské barové scény dostalo. Již během minulého roku byl například na Fizzz Awards vyhlášen nejlepším inovativním barem v Německu a časopis Drinks International jej zařadil mezi World’s Top 100 Cocktail Bar. V rámci soutěže Mixology Bar Awards 2017 byl také nominován na titul Nejlepší evropský bar a Nový bar roku. Proč tolik rozruchu?

Circle najdete v prvním patře neorenesanční budovy zvané Hearthouse v centru Mnichova. Jde o bývalou burzu a Circle je součástí privátního klubu, prvního svého druhu v Mnichově. V přízemí sice již šest let fungují restaurace a bar Heart, které jsou otevřené veřejnosti, teprve před rokem však přibylo 1. a 2. patro, která jsou vyhrazená pouze pro členy klubu. Obě patra byla od základů přebudována tak, aby zde mohly vzniknout různé a oddělené prostory k setkávání privátní a byznys klientely. Kromě baru Circle se zde nachází ještě restaurace Kitchen a Chef’s Table a dále pak Privatklub, Social Room a Business Room.

Samotný bar není příliš velký, rozkládá se na pouhých 50 m2 s kapacitou 30 míst k sezení a 50 míst k stání. Oválný půdorys byl částečně předurčen zaobleným tvarem rohu budovy Hearthouse, v němž je situován. Ovál z poloviny tvořený venkovní stěnou se tedy uzavřel i z druhé strany a oválný barový pult jej ještě zdůraznil. „Chtěli jsme zajímavý tvar, který přivede lidi kolem baru, aby mohli v kruhu sledovat práci barmanů. I když sedíte u stolků, můžete na barmany vidět, takže jsou stále v centru dění,“ vysvětluje Cihan Anadologlu, jak docílili přímého kontaktu mezi barmanem a hosty.

Na interiéru spolupracoval Cihan s jedním z majitelů Hearthouse Danielem Laurentem a architekty Thomasem Baeckerem a Bettinou Kraus. Inspirovali se především japonským sushi barem. „Hlavní myšlenkou bylo vytvořit japonský řemeslný koktejl bar s pultem, jaký bývá v sushi restauracích. Velmi nás ovlivnila japonská kultura, produkty a pracovní materiály,“ říká Cihan a dodává, že v duchu japonského minimalismu působí celý interiér puristicky.  

V záři reflektorů

Základ tvoří stěny a vybavení z tmavého dřeva, díky nimž skvěle vyniká světle hnědý mramorový barový pult. Stěny obložené 10krát lakovanými dřevěnými deskami a skleněný strop navozují dojem prostoru, díky nepřímému osvětlení ale autoři dosáhli i příjemného pocitu intimity. Kromě zvýšených barových stoliček, které jsou však pohodlné, s opěrkami, se mohou hosté usadit také kolem dokola na kožené lavice jako v aréně. I ty jsou v tmavém provedení a stolky u nich oválné. Světlo proudí pouze ze svíček na stolcích a z podsvícení – jak polic s vystavenými nápoji, tak zpoza opěrek lavice nebo pod stupínkem pod lavicemi. Jediné přímé světlo dopadá na bar a barmani jsou tak neustále „v záři reflektorů“.

Japonská inspirace se promítá i do speciálně pro Circle vyráběných esencí a likérů a též v jedinečném výběru alkoholických nápojů. Koktejlový lístek je založený na čtyřech střídajících se ročních obdobích. „Pracujeme s technikami, které se používají v nejlepších kuchyních, a máme mezinárodní tým barmanů, kteří stále vyhledávají nové produkty,“ říká Cihan ke svému konceptu, který podle mnohých představuje zcela novou barovou kulturu, jaká v Mnichově dosud nebyla. Pan Schumann musí být na svého žáka pyšný.

Tento článek najdete v:

BARLIFE Magazine č. 79