Master blender Frederic Bestel: „Jsem rád, že v Česku se lidé na Rumfest nepřišli jen opít.“

Soňa Hanušová

31. květen 2017

Je toto vaše první návštěva České republiky?

Kdepak, jsem v České republice dokonce už popáté. V nápojovém průmyslu se pohybuji již nějakých patnáct let a před tím, než jsem založil svou značku rumů, jsem pracoval pro jednu palírnu a v České republice jsem byl reprezentovat jejich rum před šesti či sedmi lety. Pak jsem založil vlastní značku a do republiky cestoval za distributory, naposledy asi před dvěma lety. Takže ano, tohle bude moje pátá, nebo možná už šestá návštěva.

A navštívil jste i některé z pražských barů?

Samozřejmě. Včerejší večer jsem například strávil v Hemingway baru. V České republice máte skvělé bary a skvělé kvalitní barmany, kteří rozumí mixologii. Pak je radost se sem vracet.

Jistě jste absolvoval několik zahraničních Rumfestů, co tedy říkáte na ten český?

Je to tu krásné, úžasná atmosféra. A máte pravdu, objel jsem už spoustu Rumfestů, ale na některých mi stačilo se zúčastnit jednou a víckrát ne, protože lidé na něj přišli jen proto, aby se opili. Ale tady vidím, že se lidé o rum opravdu zajímají, že se nepřišli jen bavit a opíjet, ale také se něco dozvědět. Na stánku se nás pořád ptají, jak se náš rum dělá, z čeho a proč. Lidé tady ochutnávají a objevují nové chutě, nové rumy. To je naprosto úžasné. Každý rok totiž vznikají nové rumové značky s novými aromaty a novými chuťovými profily, takže je neustále co objevovat a co se o rumech naučit.

Jak jste se dostal ke gastronomii a k rumu konkrétně?

Krůček po krůčku. Narodil jsem se na Mauriciu, takže mauricijský rum je nejspíš součástí mojí DNA. Ale než jsem se dostal k rumu, pracoval jsem na vedoucí marketingové pozici ve společnosti distribuující víno a jiné destiláty. Po čase jsem se dostal k distribuci rumů z Mauriciu a palírna, která rumy produkovala, mi nabídla, abych se k nim připojil, což jsem udělal. Díky této pozici jsem hodně cestoval po světě a uvědomil si, že rum je na vzestupu, že je to současný trend a že lidé mají raději sladší rumy než tradiční sušší rumy s dubovým aroma. Ale naneštěstí palírna, pro kterou jsem pracoval, vyráběla právě ten druhý typ rumů. Proto jsem z této společnosti odešel a založil si vlastní. Byla to velká výzva, ale dal jsem do toho srdce a pokud něco děláte srdcem, dokážete to.

Co bylo největší překážkou při výrobě vlastního rumu?

Jako asi u všech začínajících projektů byly největším problémem finance. Člověk dělá vše na koleni, zpočátku je to one man show a taková skoro až garážová produkce bych řekl. A samozřejmě vše začíná v malých dávkách. Nejprve uděláte pár láhví, pak pár desítek, stovku, tisíc a tak dále. A utáhnout zvyšující se produkci a zároveň ji i udržet je obrovská výzva. Ale podařilo se nám to a dnes rum Gold of Mauritius získává medaile na soutěžích a je v povědomí lidí po celém světě. A to stálo za všechny překážky, které jsme museli překonat. Navíc jsme získali po dva roky stejnou medaili, což znamená, že se nám podařilo dosáhnout určité konzistence. Což je skvělé. Sama víte, že vytvořit rum není nic jednoduchého, není to jen stočit destilát do láhve a hotovo. Musím přemýšlet, jak se promění v sudu, jak bude chutnat za deset, dvanáct let a udržet si stejnost. Ta ocenění dokazují, že se mi to povedlo a z toho mám obrovskou radost.

Jaký je váš názor na likéry na rumové bázi?

Myslím si, že rum jako takový je velmi pestrou komoditou, přesto se nedivím, že jej mnozí využívají jako základ svých likérů a určitě proti tomu nic nemám. Likéry na bázi rumu dnes tvoří samostatnou a rychle rostoucí kategorii. Za posledních pět let došlo k velkému nárůstu, a to jen proto, jak už jsem říkal, že lidé stále preferují sladší a aromatičtější chuťový profil nápoje. 

I vy jste jednou vytvořil likér, s příchutí liči. Proč jste si vybral právě liči?

Když jsem vyrůstal, bylo liči všude kolem mě, můj otec měl pro liči slabost. Takže když mi bylo patnáct, vytvořili jsme s kamarádem liči likér a o prázdninách jsme rozjeli malou produkci. Sám jsem jej samozřejmě ochutnat nemohl, ale říkali mi, že byl dobrý. Na to vlastně odkazuje název mojí dnešní společnosti, Litchquor. Rád bych se mu věnoval i dnes, ale je to poněkud obtížné. Likér nevzniká destilací, ale fermentací a zatím jsem nepřišel na to, jak jej stabilizovat a zároveň mu uchovat přírodní chuť liči. Historie by nejspíš měla zůstat historií.

Pro svůj rum skupujete nestařené rumy od místních producentů a staříte pak výsledný blend sám. Co je na vašem systému staření tak unikátního?

Za prvé se jedná o rumy z Mauriciu. Za druhé, když jsem začínal, chtěl jsem se odlišit, nechtěl jsem vytvořit jen další rum v řadě. Chtěl jsem jedinečnost, unikátní chuť. A tak jsem se sám sebe zeptal, co charakterizuje Mauricius, co je pro něj typické? Aromata, chutě, relax, slunce. A také jsem se zaměřil na jižní Afriku, která je hned vedle a která produkuje celosvětově uznávaná vína. Takže jsem vzal sudy po jihoafrických vínech a dal do nich svůj rum. A tak vzniklo něco nového, Gold of Mauritius. 

Co pro vás rum znamená?

Celý můj život. No dobře, možná ne celý, ale je to moje velká vášeň a své rumy vyrábím opravdu s láskou.

Jak doporučujete pít Gold of Mauritius?

Budu znít jako puritán, ale podle mě si jej nejlépe vychutnáte samotný. Máme vytvořených i několik koktejlů, například Old Fashioned, který nazýváme Gold Fashioned. Ale ve finále je to na každém, na individuálních chutích, jak kdo si tento rum vychutná.

Jaký je váš nejoblíbenější koktejl?

Již zmíněný Gold Fashioned.

 

Zdroj fotografií: Jana Volková