Glengoyne – Palírna na pomezí

Václav Rout

14. únor 2017

K palírně Glengoyne mám velmi osobní vztah. Je to totiž úplně první palírna, kterou jsem ve Skotsku navštívil. Bylo to v oněch dávných dobách, kdy se naše středoevropská kotlina pomalu otevírala světu a já díky několika skotským přátelům navštívil pro mne do té doby neznámý svět palíren.

Svět, který mne sice velmi zajímal, ale znal jsem jej do té doby jen z literatury a všemožných zdrojů, které se ke mně dostaly. Návštěva se tak pro mne stala jedním velkým svátkem, kdy jsem vnímal prakticky každý krok, každou informaci a nasával je jak houba. I díky tomu si pamatuji jednotlivé detaily, jako by to bylo dneska. A i přesto, že palírnu jsem od té doby navštívil již několikrát, stále u mne převažuje onen první dojem, první setkání.

Palírna je to velmi krásná a pro nás snadno dostupná. Leží totiž ve vesnici Dumgoyne necelých 20 kilometrů z centra Glasgow, a proto je, hned vedle palírny Auchentoshan, o níž jsme si již psali, pro nás druhou nejdostupnější (plánujeme-li cestu do Glasgow). Již její umístění je svého druhu unikát. Leží totiž na pomyslné hranici, která dělí skotské whisky oblasti na Nížinu a Vysočinu. Dělící hranici zde tvoří silnice doslova protínající palírnu. Zatímco vlastní palírna leží na jedné straně silnice – a díky tomu patří do whisky oblasti Vysočina, sklady leží na straně druhé, a patří tudíž do oblasti Nížina. Dnes je Glengoyne obecně vnímána jako nejjižnější palírna v oblasti Vysočina, ale nebylo tomu tak vždy. Ještě v 70. letech 20. století byla řazena mezi palírny z Nížiny. Sama palírna však skutečně stojí za prohlídku. Založena byla v roce 1833 pod názvem Burnfoot Distillery rodinou Edmonstonů. Od té doby ještě několikrát změnila majitele, než ji v roce 2003 koupila za 7,2 milionu liber společnost Ian MacLeod Distillers.  

 Přijedete-li do palírny, zaparkujete auto na parkovišti (v oblasti Nížina) a přejdete silnici (do oblasti Vysočina). Před vámi se otevře prakticky celá palírna, která leží na úpatí Dumgoyne Hill (jižní část mé oblíbené skotské oblasti – Trossachs). To jí dodává velmi majestátní vzhled. Pokud vyjdete po cestičce nad palírnu, objeví se před vámi malé, lehce zarostlé jezírko (při první návštěvě mi s naprosto vážnou tváří tvrdili, že tento žabinec je zdrojem vody pro výrobu místní whisky – než z nich vypadlo, že slouží pouze k chlazení v kondenzátoru). Pokud absolvujete prohlídku (na výběr máte hned sedm různých prohlídek, mezi nimiž je například prohlídka zaměřená v závěrečné fázi na párování whisky a čokolády, případně prohlídka zaměřená na vliv jednotlivých sudů na výslednou chuť whisky), zcela jistě vás zaujme jedna anomálie – palírna má totiž jeden kotel pro první destilaci (wash still) a dva kotle pro druhou destilaci (spirit still). I fermentaci má dvojí – krátkou (56 hodin) a dlouhou (110 hodin).

Navštívíte-li palírnu Glengoyne, zcela jistě mi dáte za pravdu, že patří mezi nejkrásnější palírny ve Skotsku. A ochutnáte-li její produkty, budete se mnou souhlasit, že v tomto případě se snoubí krása s chutí.  

Tento článek najdete v:

BARLIFE Magazine č. 78