Butikový bourbon

Václav Větvička

11. říjen 2016

Butikové mikrodestilovny se ve Spojených státech staly módou. I když jejich přesný počet nikdo nezná, odhady se většinou pohybují kolem 800. Celosvětový trh s americkým národním nápojem bourbonem ovládá hrstka velkých společností vlastnících známé značky, jakými jsou třeba Jim Beam, Wild Turkey nebo Four Roses.

V poslední době si ale z koláče, který ve Spojených státech dosahuje 2,9 miliardy dolarů ročně, chtějí ukousnout i malé a nezávislé destilovny. A protože tou pravou vlastí bourbonu je americký stát Kentucky, není divu, že tyto butikové palírny se tam rodí jako houby po dešti.

Mitcher’s Distillery

Jednou z nich je destilovna Mitcher’s Distillery v Louisville. Nejdůležitější úlohu v ní má Willie Pratt, který získal ostruhy na důležitých pozicích firmy Brown-Forman. Přezdívka „Dr. No“ pochází z jeho tvrdohlavého odmítání použít sudy s bourbonem, který nepovažuje za dostatečně vyzrálý. V láhvích proto často najdeme mnohem starší bourbon, nežli uvádí etiketa. Prodraží se to, ale výsledek stojí za to. Vedle samotného výběru kvality dohlížejí v této destilovně opravdu na všechno, od výběru dostatečně vyschlého dřeva pro sudy až po optimálně dozrálou kukuřici. Na chuti zdejšího bourbonu se podepisují i další dva nečekané kroky – do sudů se dostává v koncentraci pouhých 51,5 % alkoholu a skladiště během zrání prochází dodatečným pravidelným zvyšováním teploty, což zvýrazňuje přenos cukrů z povrchu sudů. Vedle normálního bourbonu najdeme v nabídce této destilovny také pro bourbon unikátní desetiletý, dvacetiletý a dokonce i pětadvacetiletý destilát. S nákupem si ale musíme pospíšit, každoročně totiž projde důkladným výběrem pouze pár soudků. Při takové péči o detaily není divu, že většina expertů považuje tento bourbon za nejlepší na trhu.

Kentucky Peerless Distilling Company

Druhou, mnohem novější destilovnou, za níž ovšem stojí mnohaletá tradice, je Kentucky Peerless Distilling Company, která není umístěna jako většina ostatních uprostřed kentuckých pahorků, ale opět přímo uprostřed největšího kentuckého města Louisville. Rodina Taylorových, která tuto destilovnu řídí, se může opřít o pět generací pracujících v palírnách, nicméně poslední produkci zrušila prohibice a rodinná značka se znovu objevila po dlouhých letech v roce 2015. Celá destilovna dýchá rodinnou pohodou, vždyť také první místností, kterou uvidíme, je rodinný pokoj plný vzpomínek na stoletou historii značky Peerless. Místní produkce není nijak závratná, destilovna plní své skladiště rychlostí 12 sudů denně.

Prudký rozvoj mikrodestiloven samozřejmě přináší i problémy. Někteří podnikavci nakupují cizí bourbon a vydávají ho za svůj, jiní se zase pyšní falešnou historií. Tady má Corky Taylor nevyvratitelný trumf – jeho DSP, což je pořadové číslo povolení k výrobě alkoholu vydávané regulační agenturou, je 50. Třeba známý Jim Beam má číslo 230, a kdyby Corky o povolení žádal teprve loni, dostal by DSP s číslem kolem 23 000.

Tento článek najdete v:

BARLIFE Magazine č. 76