Články

  • Barový svátek: Světový den koktejlu

    Svět je plný nejrůznějších svátků. Od těch obskurních, ke kterým můžeme zařadit třeba den suchého zipu, ponožek či gumových medvídků, až po tradiční, jako je den dárců krve. Nepřekvapí proto, že svůj světový den mají také koktejly. I když dějiny mixologie se často píšou v baru, kde se po pár sklenkách zdá vše zkreslené, záznamů o tom, kdo a kdy svátek inicioval nebo proč byl stanoven zrovna na 13. květen, máme naštěstí celou řadu.

    Přečíst
  • Zatočte s jarní únavou!

    Káva. Nezbytná součást našich životů, start každého dne. Ranní nutnost či odpolední doplněk k dortu při posezení s kamarádkou. Téměř ritualizovaná příprava, opojná vůně a skvělá chuť. Chuť, která by se jistě dobře vyjímala v kombinaci s jistými pokrmy. Lze kávu spárovat i s jinými jídly než jen s dezerty? Co třeba s kachnou? Jen si to představte. Anebo ne, nepředstavujte si to a rovnou se podívejte na náš foodpairing.

    Přečíst
  • Whisky Show: Old and Rare, Glasgow

    Václav Rout měl možnost se v únoru zúčastnit Whisky Show: Old and Rare v Glasgow. Šlo o zcela unikátní přehlídku několika set starých whisky, z nichž nejstarší pocházela z roku 1863. O své zážitky a dojmy z celé akce se s námi podělil.

    Přečíst
  • Blanc agricole rumy s obsahem alkoholu do 50 %

    Rumy agricole zažívaly největší slávu v době 1. světové války, kdy zaplnily mezeru na trhu trpícího nedostatečnými zásobami koňaku. Od roku 1950 však počet výrobců postupně klesal, ze 150 dnes zbývá pouhých 11, kteří mají označení AOC.

    Přečíst
  • S vůní praskajícího dřeva

    Udicí nebo nakuřovací pistole, anglicky smoking gun, je další zařízení, které si našlo svoje místo na baru. Původně se používalo pouze v kuchyni, aby dodalo pokrmům nauzenou chuť, aniž byste je museli udit. Dnes lze smoking gun najít na baru, používá se však méně často, než bychom čekali.

    Přečíst
  • Ve zlaté společnosti

    Dne 5. dubna zahájil Plzeňský Prazdroj oficiální oslavy 175 let od založení první várky piva Pilsner Urquell. Třebaže však první várka vznikla až 5. října 1842, letošní oslavy započaly ve Slévárně Pražského hradu již s půlročním předstihem. Slavnostním večerem i připravenou tabulí provedl účastníky bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček. A jak už tomu bývá, vše se točilo kolem piva.

    Přečíst
  • Drinkem proti leukémii! Jak chutná koktejl Naděje?

    Předposlední dubnový víkend se ponese ve znamení boje proti dětské leukémii. Nadační fond Kapka naděje již posedmé vyhlásil tradiční Cocktail Weekend, během nějž budou zúčastněné bary svým hostům podávat koktejl Naděje. Výtěžek z letošního ročníku pomůže Nadačnímu fondu s koupí cytometru pro diagnostiku leukémie do Fakultní nemocnice v Motole. Záštitu nad akcí převzala Česká barmanská asociace.

    Přečíst
  • Démon jménem karamel

    Není snad kontroverznější téma nejen mezi skutečnými odborníky, ale i mezi naprostými laiky, než dobarvování whisky karamelem. Zajisté většina z vás, kteří přicházíte pracovně do styku s destiláty, se setkala s diskuzí na toto téma. Téma, v němž narazíte na tolik báchorek, nesmyslů a pověr, kolik si lze jen představit.

    Přečíst
  • Krása pěstitelských champagne

    Champagne, na historii i současnost bohatý region severovýchodní Francie, dává jméno bezesporu nejslavnějším a nejdůležitějším šumivým vínům světa. Tamních 34 300 hektarů vinic obhospodařuje 15 800 různých majitelů a pěstitelů hroznů. Šampaňských domů je dnes přes tři stovky, družstevních spolků na sto padesát. Některé domy či družstva připravují jedinou značku, jiné jich mají i několik desítek.

    Přečíst